FR NL
Extraction of the containers and undamaged freight cars with a mobile crane.

Bergensbanen weer open na ontsporingsincident

Het traject Arna-Vaksdal van de Bergensbanen-spoorlijn is sinds dinsdag 2 april weer in gebruik, nadat het was afgesloten vanwege aanzienlijke schade als gevolg van een ontsporing van een goederentrein op 22 maart 2024 bij station Arna. Er vielen geen ernstige gewonden.

Er loopt een onderzoek naar de omstandigheden van de ontsporing, waarbij de Noorse Onderzoeksraad voor Ongevallen, de politie en de onderzoeks- en analyse-eenheid van Bane NOR betrokken zijn. Bane NOR kon pas na de afronding van de officiële onderzoeken beginnen met de opruimwerkzaamheden binnen en buiten de Arnanipatunnelen.

De uitgebreide schade aan de spoorweginfrastructuur, waaronder de sporen, bovenleidingen en seinsystemen, vereist een uitgebreide herstelinspanning. Sinds Pasen wordt er de klok rond gewerkt aan de gevolgen van de ontsporing.

Het incident had ook gevolgen voor de passagiersdiensten: een regionale trein van Oslo naar Bergen strandde in de Arnanipatunnelen. Er werden pogingen ondernomen om de passagiers snel te evacueren, waarbij assistentie werd verleend door bussen in Stanghelle om de passagiers naar Bergen te vervoeren, waar verdere ondersteuning beschikbaar was.

Derailed freight cars (Photo: Bane NOR)
Ontspoorde goederenwagons (Foto: Bane NOR)

Herstelwerkzaamheden tot Pasen

“Dit was veeleisend werk in een beperkt en zeer smal bouwgebied. We hebben alles uit de kast gehaald om de beschadigde infrastructuur weer op te bouwen, zodat de Bergenlijn tussen Arna en Vaksdal zo snel mogelijk weer open kon”, aldus Hans Gunnar Dokken, regiodirecteur van de Noorse Spoorwegen, Bane NOR, voor de regio Zuid-West.

Gedurende Pasen hebben ongeveer 30 geschoolde arbeiders in ploegen de sporen gerepareerd. Er werd veel gebruik gemaakt van gespecialiseerde machines, onder andere voor de installatie van 3000 meter signalisatiekabel, talrijke kabelverbindingen, de vervanging van dwarsliggers, de bouw van nieuwe bovenleidingen en de voltooiing van verschillende spoorlassen.

Bane NOR track works post-derailment.
Bane NOR spoorwerkzaamheden na de ontsporing. (Foto: Bane NOR)

Het verwijderen van de ontspoorde trein begon op zondag 24 maart, nadat de autoriteiten de plaats van het ongeval hadden vrijgegeven. Het proces, dat duurde tot woensdag 27 maart, bestond uit het verwijderen van de locomotief, goederenwagons en containers uit de tunnel waar de locomotief zich bevond. Het verwijderen van de locomotief, goederenwagons en containers markeerde de laatste fase van de opruimwerkzaamheden, waarbij een mobiele kraan werd gebruikt om de containers en onbeschadigde goederenwagons te verwijderen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com