FR NL
Maarten Bastian (l) and Hessel Winkelman in the doorway of a GreenCityTrip train.

GoVolta bereikt Berlijn volgend jaar en Parijs in 2026

GoVolta, het zelfbenoemde ‘easyJet van de rails’, is klaar om al in mei van volgend jaar te beginnen met een dagelijkse passagiersdienst per trein naar Berlijn. Op 20 november 2023 kondigde het bedrijf aan dat het vanaf 1 mei passagiers zou gaan vervoeren naar zowel Berlijn als Parijs, maar de plannen zijn gewijzigd.

De treindienst naar Parijs wordt echter verder uitgesteld, nu tot 2026, zoals de Volkskrant meldt. Als alles volgens de visie van de oprichters van GoVolta, Hessel Winkelman en Maarten Bastian, verloopt, zal de treindienst naar Berlijn in mei volgend jaar van start gaan, gevolgd door Kopenhagen in juni en Basel in juli 2025.

De lancering van de goedkope treindiensten is vertraagd door complicaties bij het verkrijgen van veiligheidscertificaten en andere vergunningen. GoVolta is een nieuw merk onder het vervoersbedrijf GreenCityTrip, opgericht door Hessel Winkelman en Maarten Bastian. Ze noemen zichzelf trots de ‘easyJet van het spoor’ en benadrukken de kosteneffectiviteit. Een standaard tweedeklas zitplaats kost naar verwachting minder dan 10 euro, waardoor GoVolta 70 procent goedkoper is dan bijvoorbeeld Eurostar.

GoVolta kan zulke lage tarieven bieden omdat het met ‘gewone’ treinen zal rijden, in tegenstelling tot het eerder genoemde Eurostar, dat hogesnelheidstreinen gebruikt. Daarom zullen de reizen van GoVolta iets langer duren. Zo zal de reis Amsterdam-Berlijn naar schatting 8 uur duren, vergeleken met 6 uur bij concurrenten NS en Deutsche Bahn. Daarnaast kan de reisaanbieder de ticketprijzen laag houden door tweedehands materieel te leasen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Het bedrijf is bezig met het verkrijgen van alle benodigde vergunningen en veiligheidscertificaten. Volgens de Volkskrant gingen ze hiervoor aanvankelijk in zee met een gespecialiseerd bedrijf, maar uit onvrede over het tempo van de voortgang besloten Winkelman en Bastian het zelf af te handelen. Omdat de onderaannemer ook financiering meebracht, heeft GoVolta nu een lening van 20 miljoen euro nodig, waarvoor ze met drie partijen in gesprek zijn. Bovendien moet GoVolta wachten op bevestiging van voldoende toegang tot het spoor, gezien al hun ambitieuze plannen.

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, zoals blijkt in het geval van GoVolta. “Omdat we de implementatie nu zelf ter hand nemen, zullen onze kosten dalen”, vertelt Winkelman aan de krant. “Hierdoor kunnen we nog meer goedkope tickets aanbieden. Aanvankelijk konden we van de 800 zitplaatsen per trein slechts 55 kaartjes aanbieden voor minder dan 10 euro. Nu worden dat 110 kaartjes per trein.” Het is de bedoeling om in oktober te beginnen met het aanbieden van treinkaartjes.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd door onze zusterwebsite SpoorPro.nl.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen:

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com