FR NL

Zero Fuel biedt absoluut niets aan de spoorwegindustrie

Koolstofneutrale synthetische diesel zou wel eens de oppepper kunnen zijn waar de goederenvervoersector naar op zoek is. Exploitanten zullen hun vloot van locomotieven radicaal moeten heroverwegen om te kunnen voldoen aan de strenge netto nul koolstofambities, die door de Britse regering in de wet zijn vastgelegd. Nieuwe brandstoffen voor oude locomotieven zouden het milieuvriendelijke en economische antwoord kunnen zijn. Enter Zero, die niets te bieden heeft. Niets in de vorm van uitstoot, wel te verstaan.

Zero beschrijft zichzelf als een baanbrekend energiebedrijf dat synthetische, niet-biologische brandstoffen van een heel mengsel ontwikkelt en produceert, en is waarschijnlijk niet erg bekend in de spoorwegsector. Freightliner daarentegen behoeft een dergelijke introductie niet. Nu heeft het in Londen gevestigde Zero een samenwerking aangekondigd met Freightliner in het Verenigd Koninkrijk om tegen 2040 fossielvrije locomotieven te hebben en tegen 2050 netto nul.

Signed jerry can (Photo: Zero)
Getekende jerrycan (Foto: Zero)

Pionieren zit in de Britse psyche

De regeringen van het Verenigd Koninkrijk lijken met elkaar te wedijveren om een netto-nul economie te realiseren. Die concurrentie daagt de vindingrijkheid van de Britse spoorwegexploitanten uit. Ondanks de introductie van geavanceerde elektrische, bi-mode en zelfs tri-mode aandrijving, zal de sector waarschijnlijk nog vele jaren afhankelijk zijn van een grote bestaande vloot diesellocomotieven.

Om met succes aan deze ambitieuze emissiedoelstellingen te voldoen, onderzoeken exploitanten, waaronder Freightliner, alternatieven voor diesel. Het partnerschap dat Freightliner onlangs heeft geformaliseerd met Zero geeft hen toegang tot het koolstofneutrale synthetische dieselprogramma van het bedrijf. Als het succesvol wordt toegepast, zal het de vertrouwde klasse 66 diesels van Freightliner misschien niet de F1-prestaties geven van de racepartners van Zero, maar de brandstof zou de uitstoot van fossiele koolstof kunnen elimineren en de geblokte vlag kunnen zwaaien voor een betere luchtkwaliteit en milieuwelzijn.

Freightliner train by the canal
Freightliner trein langs een kanaal (Foto: Freightliner)

Drop-in synthetische brandstofoplossing

Paddy Lowe, oprichter en chief executive van Zero, zegt dat pionieren in de Britse psyche zit. Hij zegt dat dit wordt weerspiegeld in de spoorwegen, zo ver terug als Trevithick’s eerste werkende stoomlocomotief op ware grootte in 1804. “Het Verenigd Koninkrijk heeft een trotse traditie van innovatie op het gebied van spoorwegen en energie”, zei hij. “Stoomlocomotieven dreven meer dan een eeuw lang de industriële revolutie aan en luidden een tijdperk van ongekende vooruitgang en welvaart in. Nu zorgt Freightliner voor een revolutie in goederenvervoer en logistiek per spoor door fossielvrije brandstof te integreren in de meest efficiënte manier van goederenvervoer.”

Freightliner is al een heel eind op weg met net-nul goederenvervoer per spoor. Het bedrijf heeft de grootste vloot elektrische locomotieven in het Verenigd Koninkrijk, maar het heeft ook een veel grotere vloot van traditionele dieseleenheden, waar een groot deel van de activiteiten van afhankelijk is. “Met de drop-in synthetische brandstofoplossing van Zero”, legt Lowe uit, “kunnen Freightliner en haar klanten hun bestaande vloot diesellocomotieven blijven gebruiken en tegelijkertijd de prestaties maximaliseren en de uitstoot minimaliseren.”

De toekomst van fossielvrij spoor

Zero is al erkend als toonaangevend in de sector. “We zijn verheugd om dit partnerschap met Zero aan te gaan, dat een essentieel onderdeel zal vormen van Freightliner’s duurzaamheidsstrategie”, zegt Tim Shoveller, chief executive bij de goederenvervoerder per spoor. “De technologie heeft de mogelijkheid om zowel de reis van onze klanten als die van onszelf naar een duurzamer alternatief te versnellen, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Deze alternatieve brandstof heeft de potentie om de koolstofuitstoot nog veel verder terug te dringen en biedt een zeer duidelijke duurzame toekomst voor het goederenvervoer per spoor.”

Naast locomotieven zal Zero ook niet voor de weg bestemde mobiele machines en andere voertuigen ondersteunen. Freightliner heeft op korte termijn doelen gesteld voor een reductie van de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent in 2033, waarvoor ongeveer 26 miljoen liter alternatieve brandstof nodig is. Dit niveau van de vraag wordt weerspiegeld door Zero’s snelle opschaling van de brandstofproductie, inclusief plannen om ’s werelds eerste synthetische brandstoffaciliteit op commerciële schaal te bouwen in de komende twee jaar. Zero heeft onlangs ’s werelds eerste volledig uitgeruste fabriek voor synthetische brandstof geopend in Bicester, vlakbij Oxford. Het bedrijf heeft plannen om een fabriek op commerciële schaal te bouwen die in 2026 met de productie moet beginnen. Hopelijk wordt de fabriek aangesloten op het spoor.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com