FR NL
Freicarossa train
interview

Duurzaamheid van de Frecciarossa in cijfers

Trenitalia, het belangrijkste bedrijf binnen de FS Group’s Passenger Division, is actief bezig met maatregelen om de duurzaamheid van het vervoer te verbeteren. Pietro Diamantini, directeur van de hogesnelheidsdivisie van Trenitalia, vertelt over de projecten die de Groep en haar bedrijfsonderdelen voor de komende jaren plannen.

Uit een recent onderzoek dat SWG namens Trenitalia heeft uitgevoerd, blijkt dat 80 procent van de Italianen de trein als de meest milieuvriendelijke vorm van vervoer beschouwt. Dit gevoel wordt ondersteund door statistische gegevens, waarbij alleen al in 2023 45 miljoen mensen de Frecciarossa trein verkiezen boven het vliegtuig of de weg.

Wekelijks de trein verkiezen boven het vliegtuig tussen Milaan en Rome resulteert in een jaarlijkse vermindering van 9 ton CO2-uitstoot, terwijl de trein verkiezen boven de auto jaarlijks 4 ton CO2-uitstoot bespaart. Bovendien benadrukt een analyse van Bloomberg, verwerkt door McKinsey, dat de 47.000 bedrijven die ervoor kiezen om met Trenitalia te reizen in plaats van met de auto, gezamenlijk de uitstoot van 100.000 ton CO2 voorkomen in 2023.

Pietro Diamantini, Director of the Trenitalia High Speed business
Pietro Diamantini, directeur van de hogesnelheidsactiviteiten van Trenitalia

Investering in een duurzame toekomst

Op het gebied van investeringen heeft Trenitalia meer dan een miljard euro uitgetrokken voor de aanschaf van 40 nieuwe Frecciarossa treinen en onderneemt het initiatieven om zijn CO2-voetafdruk te verkleinen door verbeterde energie-efficiëntiemaatregelen. Op dit moment heeft het bedrijf 10 onderhoudsfaciliteiten die zijn uitgerust met fotovoltaïsche technologie, met plannen om dit aantal te verhogen tot 24 in 2032. Het bedrijf investeert ook in de digitalisering van onderhoudsdiensten.

Pietro Diamantini, directeur van Trenitalia High-Speed Business, vertelde in een interview dat het bedrijf “geïnvesteerd heeft in de aanschaf van 40 nieuwe ETR1000 treinen, die technisch gezien zeker een veel hoger rendement leveren dan hun voorgangers. Dit feit alleen al betekent dat een reis minder kost voor hetzelfde niveau van service, snelheid en comfort. Het niveau kan zelfs beter zijn.”

“Ondertussen is de recycleerbaarheid van onze treinen zeer hoog. Dus als we treinen of delen ervan moeten schrappen, is de klus om ze te verwijderen minder zwaar,” voegt Pietro Diamantini toe. Bovendien “zijn alle auto’s in onze onderhoudsfaciliteiten voor hogesnelheidstreinen elektrisch. We gebruiken geen auto’s met verbrandingsmotoren meer,” besluit hij.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com