FR NL

Metro Glasgow vernieuwd

Het is een van de kortste metrostelsels ter wereld. Het is ook een van de beroemdste ter wereld. Het kan in beide opzichten de leider zijn. De unieke compacte metro van Glasgow wordt voor miljoenen euro’s opgewaardeerd om het Victoriaanse systeem in de 21e eeuw te brengen. Door een groot aantal verbeteringen aan de infrastructuur wordt het systeem voor slechts de derde keer in zijn 128-jarige geschiedenis vernieuwd.

Een gloednieuwe vloot van door Stadler gebouwde treinen wordt geïntroduceerd in de metro van Glasgow. De treinen zijn het meest zichtbare aspect van het uitgebreide 288 miljoen pond (337 miljoen euro) kostende upgradeprogramma. Opmerkelijk is dat de gloednieuwe treinen pas de derde generatie zijn die in gebruik worden genomen voor het systeem. De huidige treinen (van de tweede generatie), die dateren uit 1980, worden geleidelijk uit dienst genomen.

De kleinste metro bedient de grootste stad van Schotland

Het is een aandoenlijke anomalie. Een piepklein geheimpje onder de straten van de stad – nou ja, onder sommige straten van de stad. De grootste stad van Schotland wordt bediend door de kleinste metro ter wereld. Hij werd gebouwd om de vier grote bovengrondse eindstations van het Victoriaanse Glasgow te bedienen. Drie daarvan hebben het overleefd en het resterende station (de indrukwekkend heringerichte Queen Street) zou onherkenbaar zijn voor de ingenieurs die de metro hebben gebouwd. Het andere moderne eindstation van Glasgow, Central Station, was nog maar net bedacht toen de metro in 1896 werd ingehuldigd.

]

Er zijn in de loop der jaren veel voorstellen gedaan voor de uitbreiding van de op twee na oudste metro ter wereld. Geen van deze plannen is ooit van de tekentafel gekomen. De twee sporen die de “binnenste” en “buitenste” cirkels van de smalspoorlijn vormen, blijven een aandoenlijke anomalie in het uitgebreide voorstedelijke spoorwegnet van Glasgow. Glaswegians wijzen er graag op dat de metro de op één na grootste metro in Groot-Brittannië is (van de in totaal … twee), maar hun stad wordt ook bediend door het op één na grootste bovengrondse spoornetwerk in Groot-Brittannië (na Londen).

Radicale veranderingen moeten nog komen

De eerste treinen reden in december vorig jaar (2023). Voorbeelden van de nieuwe op maat gemaakte Stadler-vloot rijden momenteel naast de oude vloot uit 1980. In 2024 zullen meer nieuwe, door Zwitserland gebouwde treinen worden geïntroduceerd. Alle nieuwe treinen zijn op maat gemaakt vanwege de unieke afmetingen van de metro van Glasgow. De nieuwe treinen hebben dezelfde lengte en afmetingen als de bestaande treinen, maar zijn nu een set van vier wagons, in tegenstelling tot de huidige set van drie wagons, met open gangpaden om de beschikbare ruimte in het unieke kleine profiel van de metro te maximaliseren.

Oude en nieuwe Glasgow Subway treinen bij het Govan Depot (SPT)

Het hele systeem van Glasgow wordt geüpgraded. Het seingevings- en communicatiesysteem van de metro wordt vernieuwd, inclusief een nieuw operationeel controlecentrum. De meest ingrijpende veranderingen moeten nog komen. Voor het eerst worden er perronschermdeuren geïnstalleerd. De exploitant van de metro, Strathclyde Partnership for Transport, is van plan om geleidelijk onbemande treinen (UTO) of ‘bestuurderloze’ treinen in het systeem te introduceren zodra de nieuwe vloot het materieel uit 1980 vervangt. De Subway zou nog 128 jaar beroemd moeten blijven – en een van de kortste.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton