FR NL
Eurostar arrival area at St. Pancras International Station, in London, United Kingdom.

Eurostar laat treinen vanaf 2030 rijden op hernieuwbare energie

Eurostar, de hogesnelheidstrein die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbindt, wil tegen 2030 30 miljoen passagiers in staat stellen duurzaam te reizen en hun CO2-uitstoot te verminderen.

De nieuwe duurzaamheidsstrategie van Eurostar, uiteengezet in het inaugurele duurzaamheidsverslag van het bedrijf, richt zich op drie belangrijke gebieden: het gebruik van hernieuwbare energie, het integreren van circulariteit in de hele keten en het aantrekken van meer passagiers om de afhankelijkheid van auto’s en vliegtuigen te verminderen. Om dit laatste te bereiken, wil Eurostar ook meer ‘open hubs’ creëren om Eurostar-diensten te verbinden met binnenlandse netwerken of langeafstandsvluchten, zoals via het lucht-spoorpartnerschap met KLM.

Een van de belangrijkste doelstellingen van Eurostar is om samen te werken met partners en regelgevende instanties om alle treinen tegen 2030 op 100 procent hernieuwbare energie te laten rijden. “Dit is bewust een ambitieuze doelstelling. Eurostar wil de duurzaamheidsinspanningen van de sector versnellen,” legt Gwendoline Cazenave, CEO van Eurostar, uit. “Om ons doel te bereiken, werken we nauw samen met partners in alle markten en pleiten we voor regelgeving die nieuwe duurzame energieprojecten ondersteunt.”

Verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot

Eurostar is onlangs toegetreden tot de RE100-alliantie, een initiatief voor bedrijven die zich inzetten om 100 procent van hun energie uit hernieuwbare bronnen te halen. “We zijn er trots op dat we de eerste spoorwegmaatschappij zijn die meedoet,” zegt Cazenave. “Vandaag de dag is de transportsector verantwoordelijk voor 25 procent van de Europese uitstoot van broeikasgassen, en duurzame hogesnelheidstreinen zijn een belangrijke oplossing voor dit probleem.”

In Nederland rijden de Eurostar-treinen sinds 2017 op 100 procent windenergie. In het Verenigd Koninkrijk is dit 40 procent sinds 2023. In België werd in februari 2024 een intentieverklaring ondertekend met Infrabel om de installatie van nieuwe zonne-energieprojecten te onderzoeken om treinen van energie te voorzien. “We bouwen aan de ruggengraat van duurzaam reizen in Europa. Tegelijkertijd streven we ook naar de vorm van internationaal vervoer met de minste negatieve impact op de planeet, door de uitstoot te verminderen terwijl we groeien,” besluit Cazenave.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands op onze zusterpublicatie SpoorPro.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com