FR NL
Stadler’s Giruno

Eerste Giruno-trein in vloot bereikt mijlpaal van 1 miljoen kilometer

Stadler heeft een belangrijke mijlpaal aangekondigd nu de eerste hogesnelheidstrein van SBB CFF FFS en Stadlers Giruno-vloot, genaamd “Thurgau”, één miljoen kilometer heeft afgelegd.

De SMILE hogesnelheidstrein heeft deze opmerkelijke prestatie geleverd sinds hij in 2019 in gebruik werd genomen. De Giruno “Thurgau” maakt deel uit van de gelijknamige vloot die momenteel door heel Europa rijdt en Zwitserland verbindt met Duitsland en Italië. Stadler onthulde dat de Giruno-vloot samen een indrukwekkend totaal van 24 miljoen kilometer heeft afgelegd. Deze afstand staat gelijk aan 60 keer van de aarde naar de maan reizen, zoals het bedrijf op LinkedIn heeft aangegeven.

Stadler’s Giruno

Sinds de onthulling in 2017 heeft de Giruno strenge tests ondergaan in Zwitserland, Duitsland, Italië en Oostenrijk om aan de internationale normen te voldoen. In mei 2019 begon de eerste passagiersdienst tussen Zürich en Erstfeld.

De Stadler Giruno, aangeduid als RABe 501, wordt erkend als ’s werelds eerste enkeldeks hogesnelheidstrein met lage vloer en is een belangrijke vooruitgang op het gebied van hogesnelheidstreinen met elektrische meervoudige eenheid van de Schweizerische Bundesbahnen (SBB). De trein heette oorspronkelijk de EC250 en werd in 2017 door Stadler omgedoopt tot SMILE (Schneller Mehrsystemfähiger Innovative Leichter Expresszug). De SBB koos ervoor om hem Giruno te dopen.

De Giruno, die in de eerste plaats is ontworpen om de ETR610-treinen op de Trans-Alpine route tussen Milaan, Italië en Basel/Zürich te vervangen, is ontworpen om door de 57 kilometer lange Gotthard-basistunnel te rijden, een cruciale verbinding tussen Zwitserland, Duitsland en Italië. Met een topsnelheid van 250 km/u (155 mph) biedt elke 11-karige Giruno eenheid plaats aan 403 passagiers, met 117 zitplaatsen in de eerste klas en 286 in de tweede klas. De treinstellen kunnen aan elkaar gekoppeld worden, zodat er naadloos gereisd kan worden met meer dan 800 passagiers.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com