FR NL

Leven aftellen is minder dan vier weken te gaan

Nog minder dan een maand en Schotland krijgt zijn nieuwste spoorlijn. Overal langs de Levenmouth Rail Link wordt vooruitgang geboekt in de aanloop naar de terugkeer van passagiersdiensten op zondag 2 juni. Zodra de door de Schotse regering gefinancierde spoorverbinding klaar is, wordt na een onderbreking van 55 jaar een nieuwe 8,4 km lange dubbelsporige lijn heropend.

Het is misschien niet het langste of grootste spoorwegproject in het Verenigd Koninkrijk, maar voor de inwoners van de Schotse regio Oost-Fife is het wel het belangrijkste spoorwegproject in een halve eeuw. Nu is het nog maar een kwestie van vier weken. Terwijl het werk aan de Levenmouth Rail Link zijn voltooiing nadert, verraden de gemeenschappen van Leven en Cameron Bridge en de rest van de East Neuk (zoals de regio bekend staat) hun opwinding.

Herstel de eigen spoorverbinding

Het is 55 jaar geleden dat er passagiersdiensten rond East Neuk reden. In de jaren 1960 was het nog mogelijk om de trein helemaal langs de kust te nemen en door te reizen naar St Andrews. Hoewel het golfresort het onderwerp is van een campagne om zijn eigen spoorverbinding te herstellen, zal de Levenmouth Rail Link een bescheiden, maar welkom begin zijn. De diensten op de korte tak zullen worden opgenomen in het bredere “Fife Circle” patroon. Het zal verbinding maken met de andere belangrijkste bevolkingscentra (Glenrothes, Kirkcaldy en Dunfermline) in een lus die heen en terug loopt vanaf Edinburgh.

.

Langs de hele lijn wordt gewerkt, onder andere op beide stations en aan infrastructuur om het actieve reisnetwerk uit te breiden dat naast het spoorwegproject wordt aangelegd. Beide nieuwe stations zullen parkeerplaatsen bieden met voorzieningen voor het opladen van elektrische voertuigen, toegankelijke ruimten en fietsenstallingen, evenals overstapmogelijkheden voor verder reizen met het openbaar vervoer en directe verbindingen met lokale wandel- en fietsroutes.

Een kleine tegenslag

Het ziet er nog steeds een beetje rauw uit, maar het ziet ernaar uit dat de deadline wordt gehaald. “Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt en we staan dicht bij de voltooiing van het project”, zegt Martin McKinlay, sponsor van Network Rail voor het project. “De nieuwe lijn zal de sociale en economische vooruitzichten voor de lokale bevolking verbeteren en het spoor heeft het potentieel om levens en gemeenschappen te transformeren. Het was een fantastische ervaring om aan dit project te werken.”

Een kleine tegenslag bij het tussenstation Cameron Bridge. Een aannemer is failliet gegaan, waardoor een loopbrug niet af is. Network Rail hoopt te onderhandelen over een alternatief, maar de kwestie mag de spooractiviteiten niet hinderen. “Er gebeurt veel op de bouwplaats om het werk te voltooien”, zei McKinlay. “Er ontstaat een echt gevoel van opwinding rond het project nu het op weg is naar de terugkeer van passagiersdiensten naar het gebied voor de eerste keer in meer dan vijf decennia.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton