FR NL

Schotland naar Engeland met de trein, niet met het vliegtuig

Volgens een nieuw rapport wordt er in de Britse publieke sector meer met de trein gereisd dan met het vliegtuig. Het reizen tussen de regeringszetels in Schotland en Londen is nu marginaal in het voordeel van de trein. De bevindingen zijn afkomstig van de lobbygroep voor duurzaam vervoer, Transform Scotland. De groep heeft een regelmatig onderzoek uitgevoerd naar reistrends in de publieke sector.

Een high-profile lobbygroep heeft de reisgewoonten in de publieke sector in de gaten gehouden. In hun laatste rapport over reistrends heeft Transform Scotland getest of gekozen vertegenwoordigers in de praktijk brengen wat ze preken over milieuvriendelijk reizen. Ze zeggen dat er goed nieuws is. Op de belangrijkste routes tussen Centraal-Schotland en Londen heeft de trein een voorsprong op binnenlandse vluchten.

Overheidsinstanties hebben het aantal treinreizen verdubbeld

Het rapport ‘Fight or Flight’ van Transform Scotland herhaalt een onderzoek dat iets meer dan tien jaar geleden werd uitgevoerd. Volgens de lobbygroep zijn de prestaties op het gebied van duurzame reisdoelen verbeterd. In de afgelopen tien jaar is de afhankelijkheid van de publieke sector van vliegen voor binnenlandse reizen aanzienlijk afgenomen. De trein is nu verantwoordelijk voor de meerderheid van de reizen op de belangrijkste reisroutes tussen de zetels van de Schotse en Britse regeringen.

“We zijn blij dat de Schotse publieke sector actie onderneemt om de klimaatuitstoot aan te pakken door minder binnenlandse vluchten te nemen”, aldus het rapport. “In de afgelopen tien jaar hebben overheidsinstanties het aandeel van reizen van Edinburgh en Glasgow naar Londen dat per trein in plaats van per vliegtuig wordt gemaakt verdubbeld. We dringen er bij alle overheidsinstanties op aan om het voorbeeld van de sectorleiders te volgen door sterke emissiereductiedoelstellingen voor vliegreizen vast te stellen.”

Meer passagiers kiezen de trein boven het vliegtuig

De introductie van extra diensten, vernieuwde slaaptreinen en de ‘open access’ operator Lumo hebben allemaal bijgedragen. Er is ook het vooruitzicht van een andere open-access operator, Grand Union, die in de coulissen wacht. Er zijn echter wel wat haperingen geweest op het spoor. In het afgelopen decennium hebben betrouwbaarheidsproblemen op de West Coast Main Line veel aandacht gekregen. Meer recent waren de prijsexperimenten, uitgevoerd door LNER, een bron van zorg voor veel reizigers. Onlangs was er de kleine kwestie van twee jaar onopgeloste stakingsacties.

Vergelijkingen tussen trein- en vliegreizen, afkomstig uit het Transform Scotland rapport
.

Deze ergernissen worden echter tenietgedaan door de ‘nickel and dime’-aanpak van de luchtvaartindustrie. Luchtvaartmaatschappijen brengen nu routinematig alles als extra in rekening. Bezorgdheid over de veiligheid heeft geleid tot steeds meer inchecken en veiligheidsformaliteiten op luchthavens. De spoorwegindustrie heeft tot nu toe de verleiding weerstaan om een paar ‘extra’s’ toe te voegen aan de reiskosten.

Bestemmingen bereikt met de trein in zes uur

Sommige overheidsinstanties presteerden bijzonder goed. Het Fight or Flight-rapport benadrukte verschillende academische instellingen. Universiteiten in Edinburgh en Glasgow scoorden goed. De universiteit van Aberdeen stond bekend om haar ontwikkelde milieuvriendelijke reisbeleid. Toch worden organisaties in Aberdeen geconfronteerd met aanzienlijke reisuitdagingen. De trein is een aanzienlijk langzamere reismogelijkheid dan een vliegtijd naar Londen van ongeveer een uur.

Cover van het rapport Fight or Flight van Transform Scotland

“Er zijn een aantal geweldige voorbeelden van klimaatvriendelijke leiders in de publieke sector”, zegt de auteur van het rapport, Elspeth Wray. “We belichten organisaties die in hun beleid specifiek ontmoedigen om te vliegen naar bestemmingen die per trein in zes uur te bereiken zijn. Vervoer is verantwoordelijk voor 36 procent van alle Schotse emissies. Aangezien de luchtvaart de meest vervuilende vorm van transport is, moeten we onnodige vliegreizen terugdringen, waarbij de publieke sector het goede voorbeeld moet geven.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com