FR NL
CCTV image of Lumo train seeding through Peterborough station

Lumo plant Londen naar Manchester en Rochdale

Er komt een groot blauw succesverhaal naar Manchester. Het is niet nog een Premiership titel voor City. De open passagierstreinexploitant Lumo heeft plannen onthuld voor een dienst van Rochdale naar Londen. De zes treinen per dag zouden ook Manchester Victoria, Eccles voor Salford, Newton-le-Willows en Warrington aandoen.

Het moederbedrijf van Lumo, FirstGroup, heeft een aanvraag ingediend bij het Office of Rail and Road. Het bedrijf wil een rechtstreekse verbinding herstellen tussen Rochdale en Londen. Het zou de eerste keer zijn in meer dan een kwart eeuw dat een bestemming in Noordwest-Engeland een rechtstreekse verbinding heeft met de Britse hoofdstad. Het bedrijf zegt ook dat het de MediaCityUK-campus zou bedienen. MCUK is een enorm complex voor de omroep en creatieve industrie, met studio’s van de BBC en ITV (Independent Television) als trekpleister.

Eerste trein in een kwart eeuw

FirstGroup, de grootste privévervoerder in het Verenigd Koninkrijk, heeft de eerste fase van een aanvraag ingediend voor een nieuwe open treinverbinding tussen Rochdale en Londen. De plannen zijn voorgelegd aan de toezichthouder, de Office of Rail and Road (ORR). Als de plannen worden goedgekeurd, wordt de rechtstreekse verbinding tussen Rochdale en Londen van 220 mijl (352 km) voor het eerst in bijna een kwart eeuw hersteld.

FirstGroup is van plan om zijn open toegang tot het spoor uit te breiden als onderdeel van zijn succesvolle Lumo-activiteiten op de East Coast Main Line. De bestaande dienst van Lumo heeft een open toegang tot de route tussen Londen en Edinburgh gebracht, en is alom geprezen en biedt een soepele rit, afgezien van een zeer bekend snelheidsincident bij Peterborough.

Hitachi 800 serie multiple units

De fabrikantengemeenschap heeft het nieuws verwelkomd dat de voorgestelde Rochdale – Londen dienst gebruik zou maken van nieuw gebouwde Britse treinen. “Alle treinen op deze nieuwe route zullen elektrisch en op batterijen rijden en de dienst zal worden uitgevoerd door gloednieuwe treinen die in het Verenigd Koninkrijk zijn gebouwd”, belooft FirstGroup. Waarschijnlijk zal de vloot een variatie zijn op de Hitachi 800 series multiple units, die al op grote schaal worden ingezet op het Britse netwerk. De 800-serie vormt de volledige vloot van de bestaande Lumo-operatie.

Manchester tram bij MediaCityUK in Salford (TfGM)

Het voorstel van FirstGroup voor zes retourritten per dag is bedoeld om de rechtstreekse verbinding tussen Rochdale en Londen via Manchester Victoria, die in 2000 voor het laatst reed, te herstellen. De treinen zullen van Rochdale naar Londen Euston rijden en Manchester Victoria, Eccles, Newton-le-Willows en Warrington Bank Quay aandoen. Het station in Eccles biedt aansluiting op andere delen van de stad Salford, waaronder MediaCity UK via de bestaande Manchester MetroLink tram. Het bedrijf zegt dat de halte Newton-le-Willows zal zorgen voor een betere treinverbinding met St Helens, een stad met 100.000 inwoners die over het hoofd wordt gezien.

Economische voordelen in de aanloop naar de start in 2027

Beide bestaande open-toegangsdiensten van FirstGroup – Lumo en Hull Trains – hebben volgens het bedrijf wezenlijke economische voordelen opgeleverd sinds de lancering. “We willen onze succesvolle Lumo dienst naar deze nieuwe route brengen die Rochdale met Londen verbindt”, zegt Graham Sutherland, FirstGroup Chief Executive. “We hebben gezien hoeveel groei en kansen er mogelijk zijn met open toegang, evenals het positieve effect dat het heeft op de bredere markt, inclusief economische en milieuvoordelen. Daarnaast zal de nieuwe dienst helpen om de modal shift van de weg naar het spoor tussen het noordwesten en Londen te stimuleren.”

Lumo lanceerde in oktober 2021 tussen Londen, Newcastle en Edinburgh op de East Coast Mainline en er zijn momenteel gesprekken gaande om de bestaande dienst uit te breiden van en naar Glasgow. De Rochdale-dienst zou de tweede route van het bedrijf worden. Er volgt nu een consultatieperiode en er worden besprekingen gevoerd met Network Rail om de vereiste goedkeuringen te verkrijgen. Naar verwachting zouden de diensten in het kalenderjaar 2027 kunnen beginnen. In tegenstelling tot de meeste spoordiensten in het Verenigd Koninkrijk, die op contractbasis aan de overheid worden geleverd, behouden exploitanten van open toegang alle inkomsten- en kostenrisico’s en mogelijkheden.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com