Infrabel en Lineas ondertekenen contract ter waarde van 42 miljoen euro

Signing ceremony

Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorweginfrastructuur, heeft een contract ter waarde van meer dan 42 miljoen euro ondertekend met de Belgische spooroperator Lineas. Dankzij deze overeenkomst, met een looptijd tot zes jaar, kan Infrabel tot 20 locomotieven leasen van Lineas, dat ook het onderhoud voor zijn rekening zal nemen. De locomotieven zullen na een uitgebreide Europese marktconsultatie landelijk worden ingezet als rangeertrein.

Infrabel beschikt over een vloot van 81 locomotieven, maar door onderhoud, storingen, revisies en de geleidelijke invoering van het Europese veiligheidssysteem ETCS zijn sommige locomotieven vaak niet beschikbaar. Bovendien varieert de bezettingsgraad het hele jaar door, waardoor er maandelijks een buffer van 10 tot 20 locomotieven nodig is. De nieuwe huurovereenkomst zorgt ervoor dat Infrabel over de nodige locomotieven beschikt, zelfs op korte termijn.

De extra locomotieven zullen de uitgebreide infrastructuurprojecten van Infrabel in heel België ondersteunen, waaronder ETCS-installaties, spoorvernieuwingen, dagelijks onderhoud en capaciteitsuitbreidingen. Deze miljoeneninvesteringen, die in de loop der jaren zijn gedaan, steunen op locomotieven als essentiële “werkpaarden”. De buffercapaciteit van Lineas helpt Infrabel om zijn doelstellingen in het kader van het prestatiecontract met de federale overheid te realiseren. Dit omvat een strategie van “massificatie”, waarbij meerdere werven binnen een bepaald tijdsbestek worden voltooid om de veiligheid en efficiëntie te verhogen en verstoringen te beperken.

Strategisch partnerschap met lokale expertise

Lineas kwam na een Europese marktconsultatie als beste kandidaat uit de bus voor dit contract. Lineas is de grootste private spoorgoederenoperator van Europa, beheert een vloot van bijna 250 locomotieven en heeft zijn hoofdkantoor in België. Deze lokale expertise en kennis van de activiteiten van Infrabel zijn belangrijke troeven. Het contract zal de Belgische werknemers en de nationale spoorwegmarkt ten goede komen.

Lineas, dat in 2020 locomotieven leasde aan Infrabel, ziet deze hernieuwde samenwerking als een bewijs van haar engagement en professionalisme. De onderneming legt jaarlijks ongeveer drie miljoen kilometer af op het Belgische spoorwegnet. Het verzekeren van een veilig en betrouwbaar spoorwegsysteem is cruciaal voor Lineas, zijn werknemers en zijn klanten.

Zowel Infrabel als Lineas zijn toegewijd aan het onderhouden en ontwikkelen van een veilig en efficiënt spoornetwerk, ten voordele van alle operatoren en spoorgebruikers in België.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com