FR NL
Locomotief NMBS trein Belgie Antwerpen

Schatting: ‘Een op de vier Hello Belgium Railpassen verzilverd’

Een voorzichtige schatting van SpoorPro leert dat slechts een op de vier Hello Belgium Railpassen verzilverd zijn. De coronacrisis heeft een enorme impact op het treinvervoer en dat lijkt ook het overheidsinitiatief met de 12 gratis treinkaarten parten te hebben gespeeld. De NMBS is nog wel in afwachting van de definitieve cijfers.  

De Hello Belgium Railpas werd vorig jaar gelanceerd op initiatief van de federale overheid dat hiermee het lokale toerisme binnen België wilde aanzwengelen. In totaal schreven bijna 3,6 miljoen Belgen zich in en kregen in de loop van 2020 twaalf gratis treinkaartjes. Deze konden van 5 oktober tot 31 maart 2021 verzilverd worden, steeds twee ritten per maand.

NMBS wacht nog op de definitieve statistieken over de mate waarin deze treinvouchers verzilverd zijn. “Eindcijfers hebben we nog niet”, vertelt een NMBS-woordvoerder die aangeeft dat er alleen over de eerste drie maanden getallen bekend zijn. “In de eerste drie maanden werden elke week 400.000 à 600.000 trajecten afgelegd met de pas.”

Deze statistieken wijzen erop dat in de eerste drie maanden tussen een derde en een vierde van de treintickets verzilverd zijn. Gemiddeld 500.000 ritten per week zijn twee miljoen treinreizen per maand. Dit terwijl er 7,2 miljoen (3,6 miljoen x 2 per maand) treinvouchers werden uitgereikt door de overheid.

Impact coronacrisis: vervoersgraad momenteel op 48 procent

Voordat de definitieve cijfers binnen zijn, waagt NMBS zich echter niet aan een analyse. Het lijkt evenwel mogelijk dat angst voor virusbesmetting mensen ervan heeft weerhouden hun gratis treinkaartjes te verzilveren. “Het spreekt voor zich dat de coronacrisis een impact heeft op het aantal treinreizigers”, aldus de woordvoerder. “Om een idee te geven: momenteel tellen we 48 procent van het aantal treinreizigers van voor de crisis. Tijdens het dieptepunt van de crisis in maart vorig jaar, toen enkel essentiële verplaatsingen waren toegelaten, was dat 10 procent. Het maximum was 68 procent, begin oktober.”

Omdat na oktober de coronamaatregelen aangescherpt werden en het reisverkeer weer aan banden werd gelegd, lijkt het voor de hand liggend dat in het nieuwe jaar de verzilveringsgraad lager ligt dan in oktober vorig jaar. Het is daarom mogelijk dat een op de vier een ruime schatting is.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jerom Rozendaal