FR NL
NMBS trein Belgie

NMBS wil oude reiziger terugwinnen en nieuwe aantrekken

Dankzij de grote inzet van haar medewerkers en een maximaal treinaanbod slaagde NMBS er in 2021 in de reizigers op een sanitair veilige en duurzame manier te vervoeren. NMBS heeft in 2021 171,8 miljoen reizigers aan boord van haar treinen ontvangen, 6,6% minder dan in 2020 en 32,2% minder dan in 2019 voor het uitbreken van de covid-pandemie.

Om haar opdracht van openbare dienst te blijven verzekeren, kreeg NMBS een overheidscompensatie ten belope van ongeveer 300 miljoen EUR. Deze overheidssteun, gekoppeld aan interne besparingsmaatregelen, konden het operationeel verlies beperken tot 98 miljoen EUR. Zonder deze compensatie was het operationele verlies uitgekomen op meer dan 400 miljoen EUR.

Vertrouwen in de toekomst

NMBS kijkt echter met vertrouwen naar de toekomst en verwacht tegen 2024 opnieuw te kunnen aansluiten met het aantal reizigers van voor de coronacrisis en vanaf 2023  opnieuw het aantal vrijetijdsreizigers van 2019 te bereiken. Daarna is verdere groei mogelijk.

Forse en gerichte investeringen in nieuw treinmaterieel, de verdere omvorming van de stations tot multimodale, integraal toegankelijke knooppunten, de uitbreiding en aanpassing van het vervoersaanbod en een doorgedreven digitalisering van de realtime informatie en van de verkoopkanalen moeten niet alleen de bestaande klanten doen terugkeren, maar ook extra nieuwe klanten aantrekken. In het plan horizon 2032 rekent NMBS op 40% meer vrijetijdsreizigers en 25% meer woon-werkabonnees.

Klimaatdoelstellingen realiseren

NMBS wil de trein – als veilig, duurzaam en comfortabel vervoermiddel bij uitstek – nadrukkelijk op de kaart zetten om de klimaatdoelstellingen te helpen halen en de noodzakelijke modal shift waar te maken.

Het aantal vrijetijdsreizigers lag tijdens sommige weekends in 2021 al boven het niveau van 2019: kortom, wanneer de maatregelen het mogelijk maken, komt de klant terug, en dat schept uiteraard vertrouwen.

De impact van de coronacrisis was door het verplichte thuiswerk vooral voelbaar op weekdagen, en steeds nauw verbonden met een verstrenging of versoepeling van de covid-maatregelen. Op dit moment bedraagt het aantal reizigers opnieuw zo’n 80 procent van het aantal van voor de coronacrisis (in vergelijking met iets meer dan 60% eind 2021). Telewerk wordt overigens de nieuwe standaard. NMBS lanceert daarom in de loop van 2022 flexibele abonnementen om daarop in te spelen en telewerkers een op maat gesneden aantrekkelijke vervoersoplossing aan te bieden.

Auteur: Jos Sterk