FR NL

Nieuwe lockdowns in China zorgen voor nog meer onrust in de toeleveringsketen

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/03/14/new-lockdowns-in-china-concern-for-more-supply-chain-turmoil/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

Verschillende steden in het oosten van China zijn dit weekend in lockdown gegaan vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Het betreft onder de steden Shenzhen en Changchun. In Shanghai werd een gedeeltelijke lockdown aangekonigd. Volgens Container xChange moet de supply chain zich de komende maanden voorbereiden op nog meer onrust.

Hoewel er geen duidelijk signalen zijn die wijzen op een stopzetting van de activiteiten in havens of terminals, verwachten de supply chain-analisten dat de lockdowns in China de capaciteit zullen verminderen en een stijging van de toch al hoge verzendkosten zullen veroorzaken. “De schokgolven zullen gevoeld worden in de VS en de rest van Amerika en bijna overal elders in de wereld”, zegt Johannes Schlingmeier, mede-oprichter en CEO van Container xChange.

De prijzen van zeevracht weerspiegelen doorgaans de hele toeleveringsketen en hebben dus ook gevolgen voor het goederenvervoer per spoor.

Oorlog in Oekraïne

De lockdowns komen op een moment dat de spoorgoederencorridor tussen Europa en China al moeilijke tijden doormaakt. De oorlog in Oekraïne heeft een grote impact op de vrachtvolumes op de corridor, aangezien veel verladers en transportbedrijven momenteel afzien van doorvoer door Rusland, een land dat in normale omstandigheden moeilijk te vermijden is op de landbrugroute.

Volgens Container xChange is de impact voorlopig nog niet zichtbaar in de containerprijzen. “Tot nu toe is de impact van de oorlog op de containerprijzen beperkt gebleven”, zegt het bedrijf. “Maar binnenkort zal hoogwaardige lading van het spoor naar de zeevracht worden geduwd, en dit zal onvermijdelijk leiden tot capaciteitstekorten. Tel daarbij de impact van de lockdowns en een grote schokgolf op een reeds verstoorde toeleveringsketen wordt onvermijdelijk”, zo leggen de analisten uit.

Impact van oorlog in Oekraïne is nog niet duidelijk

Deze impact moet worden gezien in de bredere context van de afgelopen twee jaar. “De onmiddellijke impact van de oorlog in Oekraïne op de totale toeleveringsketen is nog niet duidelijk. We merken echter op dat het Russische aandeel in de wereldhandel niet groot genoeg is om de toeleveringsketens echt te verstoren. Aan de andere kant zien we dat de containerprijzen op recordhoogte staan, dat containers zich opstapelen en dat er ook een enorm tekort aan transport is. Dit is het gevolg van tal van andere verstoringen die zich de afgelopen twee jaar sinds het begin van de pandemie hebben voorgedaan”, benadrukte Schlingmeier.

Auteur: Jos Sterk