FR NL
Future Rail Baltica International Station in Riga (Photo: Rail Baltica)

Rail Baltica krijgt naar verluidt te maken met tegenslag: “duurder en meer vertragingen

Het internationale spoorwegproject Rail Baltica zal aanzienlijk meer kosten dan oorspronkelijk gepland en heeft te kampen met vertragingen, volgens berichten van het Letse onderzoeksprogramma De Facto. Een spoorbrug over de Daugave rivier in Riga zal naar verluidt waarschijnlijk worden opgegeven in de eerste fase van het project, dat in 2030 klaar moet zijn.

De kosten van het Rail Baltica project zouden volgens de berichten 8 miljard euro bedragen in plaats van de 5,8 miljard euro die officieel als kosten zijn aangekondigd. In Letland zijn de bouwwerkzaamheden aan het centraal station van Riga al begonnen. Volgens De Facto is het echter niet langer duidelijk of het spoor in de eerste fase van de bouw wel door het centrum van Riga zal lopen. Het ontwerp van het tracé dat door Riga loopt is nog niet begonnen. Deze werkzaamheden hebben naar verluidt enkele jaren vertraging opgelopen. In september gaf een rapport aan de regering aan dat het gecontracteerde bedrijf uit Spanje “niet in staat is om volledig aan zijn verplichtingen te voldoen”, schrijft het. Nu is het contract met hen beëindigd, met de instemming van beide partijen, zei een vertegenwoordiger van RB Rail tegen het Letse nieuws.

Niet aanvaardbaar

Volgens de berichten zijn de Rail Baltica planners nu op zoek naar wat kan worden opgeofferd om tijd en geld te besparen, omdat de belangrijkste financier van het project, de Europese Commissie, eist dat er in 2030 een functionerende trans-Europese spoorlijn tussen de Baltische staten is. In bijna al deze scenario’s moet de geplande nieuwe spoorbrug in de Letse hoofdstad Rīga worden opgegeven, aldus de Letse Publieke Omroep.
Dat scenario zou betekenen dat de hypermoderne hogesnelheidslijn langs Riga zou rijden, maar de stad niet zou binnenrijden, althans niet voor 2030.

Dat scenario is “niet acceptabel”, zei minister van Transport Kaspars Briškens in een interview met de Letse Radio op 22 november. “Of deze brug in 2030 in de eerste fase zal worden gebouwd wordt op dit moment geschat, op dit moment wordt er een scenarioanalyse uitgevoerd. Op de lange termijn denk ik dat deze capaciteit nodig is zodat we een volwaardig verkeer door Riga kunnen garanderen”, zei minister van Transport Kaspars Briškens. Er zouden minstens zeven verschillende scenario’s worden overwogen om tijd en geld te besparen, waaronder één waarbij de nieuwe lijn het centrum van Rīga helemaal zou vermijden, aldus het onderzoeksrapport.

Toekomstig grootste passagiersknooppunt in de Baltische staten

De nieuwe aanbesteding van het gedetailleerde technische ontwerp voor de hoofdlijn van Riga International Airport naar Misa en van Upeslejas naar het treinstation Riga – Precu zal in december 2023 van start gaan, zo werd aangekondigd op de Rail Baltica Industry Day op 8 november, die plaatsvond een week voordat het Letse tv-programma met hun rapport kwam. Gusts Ašmanis, hoofd van de afdeling infrastructuurbeheer bij Eiropas Dzelzcela Linijas – de uitvoerende instantie van Rail Baltica in Letland – vertelde over de voortgang van hun activiteiten. Hij noemt het centraal station van Riga het ’toekomstige grootste passagiersknooppunt in de Baltische staten’. “Het verwachte aantal passagiers hangt ervan af, als we de maximale capaciteit gebruiken, kunnen we meer dan 40 miljoen passagiers per jaar bereiken, het heeft een grote betekenis.” Eventuele vertragingen of onzekerheden over de bouw van de spoorbrug door Riga worden niet genoemd.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com