FR NL

ÖBB test Frequentis-drones voor spooronderhoudscontroles

De Oostenrijkse Federale Spoorwegen (ÖBB) gaan een jaar lang drone-garages uitrollen op hun spoorwegnet om het onderhoud aan het spoor efficiënter te controleren. De in Wenen gevestigde dronefabrikant Frequentis levert drones voor ÖBB-Infrastruktur. Het project wordt gerealiseerd met de steun van Austro Control, de verlener van luchtvaartnavigatiediensten die toezicht houdt op het Oostenrijkse luchtruim.

ÖBB-Infrastruktur zegt dat het het eerste spoorweginfrastructuurbedrijf in de EU is dat toestemming heeft gekregen voor het gebruik van drones zonder direct visueel contact met piloten, de zogenaamde Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) vluchten. De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij zal op strategische plekken in haar spoorwegnetwerk drone garages plaatsen. De primaire focus van deze gezamenlijke inspanning ligt op het proactief voorkomen van spoorwegincidenten via routineonderhoudsvluchten, waardoor schade aan de infrastructuur vroegtijdig kan worden gedetecteerd, natuurlijke gevaren kunnen worden beheerd, routes kunnen worden bewaakt en op noodsituaties kan worden gereageerd.

Het dichte spoorwegnet van ÖBB heeft bijna 10.000 kilometer spoor en meer dan 1.000 stations en haltes. Geautomatiseerde drones kunnen daarom bijdragen aan snellere, efficiëntere en frequentere controles van het spooronderhoud, doordat spoorwegpersoneel minder fysieke inspecties hoeft uit te voeren op afgelegen werklocaties. Johann Pluy, lid van de Raad van Bestuur van ÖBB-Infrastruktur AG. “Met behulp van BVLOS-vluchten zullen we niet alleen de veiligheid van onze faciliteiten verhogen, maar zullen we in de toekomst ook in staat zijn om extra taken vaker en tegen lagere kosten uit te voeren.”

Samenwerkingsovereenkomst

Drones worden door ÖBB gelanceerd vanuit nabijgelegen dronegarages en kunnen autonoom vooraf bepaalde routes navigeren terwijl ze realtime beelden van de toestand van de lijn verzenden. Hierdoor kunnen onmiddellijk beslissingen worden genomen over noodzakelijke acties, waardoor mogelijk veel tijd wordt bespaard en verstoringen tot een minimum worden beperkt. Het gebruik van drones verbetert niet alleen de efficiëntie, maar vergemakkelijkt ook een snelle aanpassing door passagiers en spoorwegmaatschappijen aan veranderende situaties door de snelle verwerving van informatie, aldus de spoorwegmaatschappij.

Het doel van routineonderhoudsvluchten is de snelle identificatie van schade aan de infrastructuur of gevaren in de buurt van het spoor, zodat deze tijdig kunnen worden opgelost. Het uitvoeren van Beyond Visual Line of Sight vluchten vormt een uitdaging, zowel administratief als technisch, volgens ÖBB. De samenwerkingsovereenkomst tussen ÖBB-Infrastruktur en Frequentis heeft als doel het begrip van geautomatiseerde dronevluchten te vergroten, inclusief de beperkingen ervan met betrekking tot officiële regelgeving, weersomstandigheden, topografie en andere factoren.

Frequentis drone

Testfase

In de toekomst zullen complexe en geautomatiseerde dronevluchten buiten het gezichtsveld worden uitgevoerd in overeenstemming met de voorschriften, waarbij verschillende spoorwegrelevante scenario’s zullen worden getest. Daarnaast worden de potentiële toepassingen van gedigitaliseerde spoorwegactiviteiten onder de loep genomen om alle aspecten voor de goedkeuring van deze geautomatiseerde vluchten uitgebreid te beoordelen.

Een proefperiode van 12 maanden zal Frequentis inzicht geven in de levensvatbaarheid, stabiliteit, wettelijke vereisten en potentiële toepassingen van drone hangars en de basis leggen voor toekomstige innovaties in drone technologie. ÖBB streeft ernaar om via deze samenwerking vliegvergunningen te verkrijgen voor geautomatiseerde dronevluchten vanuit het operationele centrum en plant wekelijkse proefvluchten over ÖBB-routes om hun begrip en operationele capaciteiten voortdurend te verbeteren. Het eenjarige initiatief zal verschillende gebruikssituaties omvatten, waaronder het reageren op incidenten, het controleren van de beschikbaarheid van routes, het voorspellen van natuurrampen, inspecties en rangeeroperaties.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com