FR NL

De ontwikkeling van Bletchley is geen raadsel

Bletchley was ooit een slaperig dorpje op het platteland van Buckingham, ongeveer 69 km ten noorden van Londen. Slaperig, en met een bescheiden halte aan de West Coast Main Line. Niet dat er ooit een expresse stopte. Bletchley was bijna onbekend, en zeker nooit een onderwerp van gesprek, tot de jaren 1990. Pas toen werd de mantel der geheimzinnigheid weggetrokken en werd de reden onthuld waarom dit bescheiden stationnetje de trend van de oorlogsjaren had omgebogen en zijn passagiersaantallen aanzienlijk had zien groeien.

Vandaag de dag is Bletchley wereldberoemd als de topgeheime thuisbasis van het codebrekerstation dat hielp bij het onderscheppen van berichten van de nazi’s en hun bondgenoten en dat hielp bij het winnen van de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is het gegroeid en uitgegroeid tot een grote buitenwijk van de naoorlogse nieuwe stad Milton Keynes. De laatste tijd staat het ook bekend om de iets minder dramatische ontwikkelingen in de spoorwegvoorziening. Het is niet langer een slaperige halte, omzeild door al die uitdrukkingen.

Centrum van verschillende spoorwegontwikkelingen

Bletchley op de kaart zetten, in plaats van het van de radar proberen te houden, is niet alleen te danken aan de grote buurman. Opgaan in Milton Keynes en een internationale toeristische trekpleister worden heeft zeker geholpen. Het feit dat Bletchley het centrum is van verschillende spoorwegontwikkelingen heeft het echter een nieuw belang gegeven. Deze keer hoeft het niet geheim gehouden te worden.

Ja, kijk goed. Er zit echt een Bletchley depot verborgen tussen de draden (afbeelding door Stephen Craven_geograph.org.uk)
.

Als eerste heeft Transport UK Group, die belangen heeft in verschillende passagierstreinen in het land, een financiering van 66 miljoen pond (77,25 miljoen euro) geregeld met Porterbrook voor de modernisering van het depot van West Midlands Trains. Het depot wordt gerenoveerd om plaats te bieden aan het langetermijnonderhoud van de WMT vloot van 36 gloednieuwe elektrische 5-car Class 730 Alstom Aventra treinen. De treinen zullen voorstedelijke en regionale bestemmingen tussen Birmingham en Londen bedienen.

Nieuwe verhoogde perrons

De vernieuwing van de noord-zuidverbinding is echter niet de meest ingrijpende ontwikkeling in Bletchley. Boven de perrons van de West Coast Main Line bevindt zich een herbouwd viaduct met sporen naar een paar nieuwe verhoogde perrons. Bletchley is nu de plaats waar de West Coast Main Line en East West Rail elkaar ontmoeten.

.

Het enorme East West Rail project zal uiteindelijk zorgen voor een rechtstreekse lijn tussen Oxford en Cambridge. In de tussentijd wordt het traject van Oxford naar Bletchley afgelegd. Het project begon met de herbouw van het viaduct van Bletchley, en de eerste fase van het spoorwerk begon in 2021. Sindsdien is er 66 kilometer nieuw spoor aangelegd. East West Rail verwacht het project later in 2024 over te dragen aan Network Rail. Passagiersdiensten moeten in 2025 van start gaan en de treinen zullen een niet langer slaperig dorpje in Buckinghamshire aandoen. Bletchley is zeker wakker geworden.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton