FR NL

Infrabel mag tot 1 miljard euro lenen

De Belgische spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel kan tot 1 miljard euro lenen om verschillende prioritaire projecten te voltooien. Dit bedrag rondt de financiering af van de middelen van het investeringsplan 2023-2032 dat door de Belgische federale regering werd toegekend.

De raad van bestuur van Infrabel heeft een lening van maximaal 1 miljard euro goedgekeurd voor de uitvoering van verschillende projecten die de capaciteit van het spoorwegnet zo snel mogelijk moeten verhogen. Deze projecten omvatten onder meer de voltooiing van de werken aan het Gewestelijk ExpresNet (GEN), as 3 (Ottignies – Luxemburgse grens) en de spoorlijn Gent-Brugge, alsook de uitbreiding van de havens van Brussel, Gent en Antwerpen. Infrabel heeft het advies ingewonnen van verschillende financiële instellingen om de duurzaamheid van zijn investeringen te garanderen. De lening zal in twee schijven worden toegekend door het Federaal Agentschap van de Schuld (AFD).

Groei bevorderen

Jan Cornillie, voorzitter van de raad van bestuur van Infrabel, benadrukt het belang van deze lening. “Door deze lening uitzonderlijk aan te gaan, bereidt Infrabel het spoor voor op een grotere groei voor onze klanten, de operatoren. De raad van bestuur neemt hiermee zijn verantwoordelijkheid om grote infrastructuurprojecten zoals het GEN en grote havenprojecten te realiseren.”

Benoît Gilson, CEO van Infrabel, dankt de federale regering voor haar langetermijnvisie voor het spoor. “De lening die Infrabel vandaag heeft afgesloten, ondersteunt de ambities van het Investeringsplan 2023-2032. Ze is essentieel voor de voltooiing van het GEN, de viersporigheid van de spoorlijn Gand-Brugge en de stimulering van haveninvesteringen. De beslissing van vandaag is een hefboom om de prestaties van het spoornetwerk te verbeteren ten voordele van onze klanten, de modal shift en de nationale economie.”

Met 9 400 VTE’s (voltijdse equivalenten) en jaarlijkse investeringen van meer dan een miljard euro is Infrabel bovendien een motor van de Belgische economie. Uit een studie van Deloitte uit 2022 blijkt dat de onderneming een aanzienlijke impact heeft op de nationale welvaart: elke euro die Infrabel investeert, genereert een impact van 2,83 euro op het bbp.

Fundamentele stap

Volgens Georges Gilkinet, Belgisch federaal minister van Mobiliteit, heeft Infrabel met de keuze voor een lening van 1 miljard euro een fundamentele stap gezet in de verwezenlijking van de doelstellingen uit het prestatiecontract dat in december 2022 werd ondertekend. “Dit extra miljard zal de realisatie van iconische en cruciale projecten voor ons spoorwegnet versnellen, waaronder het GEN in Wallonië, de verbinding Brussel-Luxemburg en de ontsluiting van onze havens. Deze lening is een grote stap voorwaarts om het spoorwegaanbod voor passagiers- en goederenvervoer te verbeteren, ten voordele van het klimaat, onze economie, de verkeersveiligheid en de gezondheid van iedereen.”

Volgens Gilkinet is deze lening een aanvulling op de extra financiering die de federale regering sinds het begin van de legislatuur heeft toegezegd voor het spoor. “Na jaren van onderinvesteringen en besparingen zitten onze spoorwegmaatschappijen nu op een traject van ambitieuze en vooral zekere financiering voor de komende jaren. Er zullen nieuwe investeringen worden gedaan om van de trein het sleutelelement van onze toekomstige mobiliteit te maken en het doel te bereiken om het aantal mensen en het volume van de goederen die per spoor worden vervoerd, te verhogen. Ik ben er blij mee.”

Financiering voor belangrijke werken

In december 2022 keurde de Ministerraad het prestatiecontract van Infrabel en zijn bijlagen, het financieel plan en het meerjareninvesteringsplan voor de periode 2023-2032 goed. Voor de komende 10 jaar wordt nu een budget van 16,4 miljard euro (in 2023) uitgetrokken voor investeringen in het spoorwegnet (ongeveer 11 miljard euro) en operationele behoeften in verband met de exploitatie en het onderhoud van het spoorwegnet (ongeveer 5,4 miljard euro). Infrabel dankt de federale regering voor deze financiële duidelijkheid op lange termijn. Dankzij deze langetermijnvisie kan Infrabel de nodige stabiliteit garanderen aan zijn klanten.

Binnen dit budget kan 1 miljard euro worden opgenomen onder de vorm van een lening die Infrabel aangaat om te investeren in grote projecten die de mobiliteit ten goede komen door een capaciteitsverhoging. Deze projecten omvatten de voltooiing van de werken aan het GEN en as 3 (grens Ottignies-Luxemburg), de uitbreidingswerken van de havens (Brussel, Gent, Antwerpen) en de uitbreiding tot 4 sporen van de spoorlijn Gent-Brugge. Concreet kan de lening in twee tranches worden gebruikt. De raad van bestuur van Infrabel besliste dinsdag dat een eerste schijf van 800 miljoen euro zou worden geactiveerd vanaf 2025.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com