FR NL
The Spanish Ministry of Transport awarded a 732,000 euro contract for a study to overhaul the Zaragoza railway network in anticipation of traffic increases.

Studiefinanciering voor herziening spoorwegnet Zaragoza veiliggesteld

Het Spaanse ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit heeft een contract van 732.000 euro toegekend voor een functionele studie om het spoornetwerk in Zaragoza te vernieuwen, vooruitlopend op toekomstige verkeerstoenames. Het project wordt gefinancierd door Europese fondsen in het kader van het Connect Europe Mechanism 2022.

Er zullen verschillende actiemogelijkheden worden onderzocht in het hoofdwegennet, met name in het gedeelte met stadstunnels. Het doel is om het netwerk aan te passen aan de verwachte toename van het passagiersverkeer als gevolg van de heropening van de internationale lijn Zaragoza-Canfranc-Pau.

Het adviesbureau Idom Consulting, Engineering and Architecture zal de functionele studie uitvoeren binnen een termijn van 14 maanden. Het doel van de studie is het identificeren van bestaande problemen in het hoofdspoorwegnet van Zaragoza en problemen die kunnen ontstaan door lopende en geplande ingrepen in het gebied. De studie analyseert ook de herinrichtingsbehoeften en de verschillende actiemogelijkheden in het verkeersadersnetwerk om de geïdentificeerde problemen aan te pakken en aan te passen aan de toekomstige verkeersbehoeften, waarbij een schatting wordt gemaakt van de economische investering en het tijdschema voor deze acties.

Zaragoza station
Zaragoza station in Spanje (Foto: Spaans Ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit)

Stadsspoor Zaragoza

Er zal speciale aandacht worden besteed aan het stedelijke spoorwegtraject van Zaragoza dat door een tunnel loopt, omdat dit een van de drukste trajecten van het Spaanse spoorwegnet is met een aanzienlijk groeipotentieel. De tunnel die Zaragoza doorkruist heeft een spoor met Iberische spoorwijdte en een spoor met Europese standaardbreedte. Het Iberische spoor bedient de voorstadsdiensten van Zaragoza, lange- en middellangeafstandstreinen van en naar Madrid, Pamplona, Logroño, Huesca, Canfranc en Catalonië. Het normaalspoor verwerkt het verkeer van de hogesnelheidslijn Madrid-Zaragoza-Barcelona en bestemmingen afkomstig van de hogesnelheidslijn Zaragoza-Huesca.

De exploitatie van dit druk bereden enkelsporige baanvak is een uitdaging, die nog wordt vergroot door de verwachte verkeerstoename als gevolg van lopende en geplande ingrepen. Binnen dit stedelijke traject zal ook rekening worden gehouden met de verwachte toename van het passagiersverkeer als gevolg van de heropening van de internationale lijn Zaragoza-Canfranc-Pau en de noodzaak en mogelijkheden voor deze treinen om te stoppen in het centrum van Zaragoza op de stations Delicias, Portillo, Goya en Miraflores.

De werkzaamheden omvatten de ontwikkeling van de studie met de nodige gedetailleerdheid om beslissingen te kunnen nemen over de meest geschikte actiealternatieven voor de heraanleg van het verkeersadersnet van Zaragoza. Voorbereidende acties voor de heropening van de lijn Zaragoza-Canfranc-Pau maken deel uit van het project. Het wordt gefinancierd door Europese financiering in het kader van het Connect Europe Mechanism 2022, voortbouwend op twee eerdere Europese subsidies die in 2016 en 2019 zijn verkregen voor de heropening van de internationale lijn.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com