FR NL
The first section of the Maya Train is now in operation
Around the world

De Maya-trein in Mexico – een kolossaal project zonder controverse

Het eerste deel van de Mayatrein werd deze maand geopend en de eerste treinen van het Mexicaanse vlaggenschipproject rijden nu. De nieuwe lijn moet vijf staten in het zuidoosten van Mexico, op het schiereiland Yucatan, met elkaar verbinden. De spoorlijn door de jungle wordt zowel met groot enthousiasme als met grote bezorgdheid ontvangen.

Op 15 december vertrok de eerste D0001 trein op het traject van de Maya trein – of Tsíimin K’áak in de Maya-taal – tijdens de inauguratie. Het eerste deel, van Campeche naar Cancún, is sinds de 16e in gebruik als passagier. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (ook bekend onder de afkorting Amlo) is bijzonder trots: “Het is een magnum opus, we overdrijven niet als we zeggen dat er vandaag de dag geen dergelijk werk ter wereld bestaat.”

The Mexican President at the inauguration of the Maya Train
De Mexicaanse president Amlo bij de inhuldiging van de Maya-trein

Een ander deel van Palenque naar Cancún zal naar verwachting eind december in gebruik worden genomen en de overige trajecten zullen volgens de regering in februari in gebruik worden genomen. De deadline voor het eerste deel werd gehaald, maar experts betwijfelen of dat ook het geval zal zijn voor de rest van de lijn. Ook de kosten zijn de pan uit gerezen: oorspronkelijk geraamd op 6,8 miljard euro, berekende het Mexicaanse Instituut voor Concurrentievermogen (IMCO) in september van dit jaar dat als het geraamde budget voor de Mayatrein voor 2024 wordt goedgekeurd met 120 miljard pesos, de totale kosten meer dan een half biljoen pesos (26,7 miljard euro) zouden kunnen bedragen, volgens El Economista.

Het eerste deel

Algemeen directeur van het project Oscar David Lozano Águila kondigde deze maand de voltooiing aan van het eerste deel van het station San Francisco de Campeche naar de luchthaven van Cancún, dat 473 kilometer spoorweginfrastructuur beslaat. Vanaf 16 december vertrekken er elke dag om 7:00 uur en 11:00 uur twee treinen tegelijkertijd vanuit San Francisco de Campeche en Cancún. “Deze dienst kan variaties ondergaan tijdens de pre-openingsfase en natuurlijk zullen de functionaliteiten en snelheden van de trein worden aangepast”, zei Lozano Águila.

Confetti at the launch of the first section of the Maya Train
Confetti bij de lancering van het eerste deel van de Maya Trein

Het werk dat werd uitgevoerd om het eerste deel van de dubbelsporige spoorweg te openen vertegenwoordigt de installatie van 1.846 kilometer rails en 1,6 miljoen dwarsliggers. Er werden 7.550 machines bediend, 3.620 kilometer pijpleidingen en duizenden lassen gebruikt. In totaal werd meer dan 69 miljoen vierkante meter land vrijgemaakt om de spoorweg door Campeche, Yucatán en Quintana Roo aan te leggen.

Lozano Águila gaf aan dat het eerste deel bestaat uit 14 stations, twee depots in Teya en Hampolol, Campeche; twee onderhoudsbases, in Teya en Valladolid; een werkplaats en garage in Cancún. Voor de treinexploitatie zijn er momenteel 20 machinisten, drie opleiders, 30 spoorwegverkeersleiders en technisch personeel voor de spoorweg, allemaal gecertificeerd door het Mexicaanse Regelgevende Bureau voor Spoorwegvervoer.

De gehele route

In totaal wordt er ongeveer 1.525 kilometer spoorlijn aangelegd die de staten Tabasco, Chiapas, Campeche, Yucatán en Quintana Roo in het zuidoosten van Mexico doorkruist. Dit komt overeen met de afstand van Lissabon naar Parijs. Volgens president Lopéz Obrador hebben 100 duizend bouwvakkers uit het hele land aan de aanleg gewerkt, zei hij in zijn toespraak bij de opening van het eerste deel. De bedrijven Grupo Carso, Mota Engil, INDI en ICA hadden de leiding over verschillende secties. Hij zei ook dat de werken “niet voltooid hadden kunnen worden zonder de steun van de militaire ingenieurs van de minister van Defensie”.

The route of the Maya Train, with dark green currently in operation since 16 December 2023
De route van de Maya Trein, met donkergroen die momenteel in gebruik is sinds 16 december 2023

De president voegde eraan toe dat deze eerste fase al heeft voldaan aan het doel van het creëren van veel banen in het zuidoosten, aangezien openbare werken de economie hebben gereactiveerd, zoals blijkt uit de cijfers van ‘verdubbelde groei’ in deze regio. “Voor het eerst in vele jaren is de armoede in Mexico verminderd, en waar de armoede het meest is verminderd is in het zuidoosten.”

De treinen

Er zullen 42 treinen in het land worden gebouwd, waarmee de doelstelling van een door Mexicanen gebouwde trein is bereikt. Alstom ontwierp en bouwde de treinen op basis van het X’trapolis platform en produceerde ze in de Ciudad Sahagún fabriek in Hidalgo, Mexico. De reguliere treinen heten Xiinbal, het Maya-woord voor “reis” of “wandeling”. Dit is de standaard diensttrein die gebruikers een aangename en rustige reis biedt. Het is een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk model, ontworpen met panoramische ramen waardoor bezoekers kunnen genieten van de groene landschappen in het zuidoosten. Alle treinen zullen snelheden tot 160 kilometer per uur kunnen halen.

The blue seats of the Tren Maya
De blauwe stoelen van de Tren Maya, geïnspireerd op de Maya-tekens en het blauw van de Mexicaanse Caribische Zee

De langeafstandstreinen van Tren Maya heten P’atal: het Maya-woord voor “verblijf”. Het is een trein die is ontworpen om lange afstanden af te leggen met comfortabele stoelen met verstelbare rugleuning en slaapcabines voor overnachtingen. De restauratiewagons zijn vernoemd naar het Maya-woord Janal, wat eten betekent. Het concept van het restaurant is geïnspireerd op het werk van de modernistische architect Luis Barragán, een Mexicaan met een passie voor esthetiek en natuur.

Het ontwerp van de zitplaatsen is geïnspireerd op de Maya-tekens en het blauw van de Mexicaanse Caribische Zee. “De Mayatrein combineert comfort en elegantie met de rijkdom van de Mexicaanse cultuur”, zegt Tren Maya. Directeur van Alstom México, Maite Ramos Gómez, benadrukte bij de inhuldiging van de eerste trein dat de Maya Trein de ‘eerste is die in zo’n korte tijd is gemaakt’.

Alleen voor toeristen?

Het doel van de nieuw aangelegde spoorweg is dat het “economische voordelen zal genereren en de connectiviteit op het schiereiland Yucatan zal vergroten, zodat vracht en passagiers efficiënt kunnen worden vervoerd”, aldus de officiële website van Tren Maya. Aangezien deze spoorverbinding niet wordt gerealiseerd door het Ministerie van Transport, maar door het Nationaal Fonds voor de Ontwikkeling van Toerisme (Fonatur) en het Mexicaanse Secretariaat voor Toerisme, is het duidelijk dat een van de hoofddoelen is om het toerisme naar dit deel van Mexico en zijn vele culturele erfgoedlocaties te verhogen.

Hoewel Mexico rekent op een toename van het aantal buitenlandse toeristen, is het vervoer niet het enige doel, volgens president Amlo. “We gaan ervoor zorgen dat de kosten niet buitensporig hoog zijn. Buitenlandse toeristen zijn natuurlijk belangrijk, want toerisme is een activiteit die rijkdom genereert, maar het heeft het voordeel dat het die rijkdom verdeelt”, verklaarde de Mexicaanse president bij de inauguratie. Er wordt ook rekening gehouden met het nationale toerisme en hij verzekerde dat er geen hoge kosten voor treinkaartjes zullen zijn.

The ancient ruins of Calacmul
De oude ruïnes van Calacmul, een van de sites die beter verbonden zullen zijn met de Maya trein

Betere toegang tot archeologische vindplaatsen

De aanleg van de Tren Maya gaat hand in hand met het ‘Programa de Mejoramiento de Zonas Arqueológicas’, kortweg Promeza. Het doel hiervan is om de infrastructuur van de historische locaties te versterken, waardoor het bezoek van het publiek zal toenemen met de exploitatie van de Maya Trein. De investering van het project Maya Trein in archeologische inspanningen bedraagt 248 miljoen pesos (13 miljoen euro), waaraan 4,9 miljoen pesos (262 duizend euro) worden toegevoegd voor Promeza en de oprichting van 11 Visitor Service Centers. Er zullen bijvoorbeeld enorme onderzoeks-, conserverings- en infrastructuurwerkzaamheden worden uitgevoerd voor de oude Mayastad Calakmul in Campeche, die deel uitmaakt van de Werelderfgoedlijst. Op veel locaties worden wandelpaden en rustplaatsen langs de routes bijgewerkt met nieuwe toegankelijkheidscriteria en nieuwe uitgebreide bewegwijzering in het Spaans, Maya en Engels.

Zeven musea worden gereconstrueerd en er worden twee nieuwe musea gebouwd in Chichén Itzá en op de Pucc Route, met ‘hedendaagse architectuur geïntegreerd in de natuurlijke context’. Vóór de inhuldiging van het eerste deel van de Mayatrein tussen Cancún en San Francisco de Campeche hebben Promeza en het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) 12 archeologische zones gerecupereerd op dat deel van de route en werden er vijf bezoekerscentra gebouwd. Voor het herstel van het archeologisch erfgoed in dit deel is het werk gedaan door honderden mannen en vrouwen archeologen, antropologen, specialisten en arbeiders die het mogelijk hebben gemaakt om 13.801 eigendommen, 624.522 keramiekfragmenten en 427 natuurlijke kenmerken te herstellen, aldus het project.

Milieuoverwegingen werpen een schaduw op het project

Het Tren Maya project wordt niet alleen gevierd als een prestatie in Mexico, maar er zijn ook verschillende zorgen over het milieu. De BBC sprak met een boer in het dorp Vida y Esperanza van wie de akkers werden gedynamiteerd en veranderd in een steengroeve voor materialen voor de spoorweg. Hij heeft er nooit compensatie voor gekregen omdat hij, zoals bij veel Maya boeren het geval is, het eigendomsrecht niet kon bewijzen.

Er zijn ook burgergroepen zoals ‘Selvame del Tren’ die zich zorgen maken over de gevolgen van de aanleg van de Maya Trein voor het milieu. “We zijn ons bewust van het vreselijke risico dat de verandering van het traject van sectie 5 Cancún – Tulum met zich meebrengt en we verheffen onze stem om respectvol te verzoeken dat de werkzaamheden worden stopgezet, dat het wonderbaarlijke systeem van de grote Maya aquifer wordt onderzocht en dat de beste optie wordt gevonden om door te gaan met het project van de Maya Trein”, postte de groep online.

In het gebied waar de spoorweg wordt aangelegd bevinden zich honderden onderaardse grotten die in de loop van miljoenen jaren door water zijn uitgeslepen uit zacht kalkstenen gesteente. Ondergrondse poelen of waterhoudende grondlagen, ook wel cenotes genoemd, zijn een belangrijke bron van zoet water voor talloze gemeenschappen en wilde dieren in het gebied. Volgens Tren Maya Projectdirecteur Lozano Águila “kan het hele hydrologische systeem van de cenotenring behouden blijven, dankzij de programma’s voor de monitoring van ondergrondse en oppervlaktewaterlichamen en het programma voor de preventie en beperking van schade en ecologische risico’s.” De milieugroepen betwisten dit echter.

The construction of the Maya Train, straight through the jungle
De bouw van de Maya Trein, dwars door de jungle. Hoewel onzichtbaar van bovenaf, bevinden zich onder de grond in veel secties ondergrondse grotten met zoet water

In een video op hun Facebook-kanaal waar een duiker onder water te zien is, beweert de groep: “Selvame del Tren heeft er vanaf het begin voor gewaarschuwd, vandaag is het bewezen. De stalen pilaren zijn direct ondergedompeld in de aquifer. Het staal begint te corroderen. Ze vervuilen het water en het zijn er duizenden. Deze pilaren, die nooit in de milieueffectverklaring zijn opgenomen, zijn illegaal.” In plaats van Tren Maya noemen sommige activisten het online de ‘Militaire trein’, omdat het Mexicaanse leger betrokken was bij het project.

]

Tijdens een Seminar over Cultureel Erfgoed, Antropologie, Geschiedenis en Wetgeving van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis wees activist Michel Duhart, lid van Selvame del Tren, op de vernietiging en verandering van cenotes in de secties vijf, zes en zeven van de Maya Trein, meldde Proceso. Hij benadrukte het belang van cenotes en grotten voor de watervoorziening in deze jungles, evenals hun cruciale rol in het behoud van de biodiversiteit, zeggende dat meer dan 110 soorten zoogdieren en bijna 980 soorten afhankelijk zijn van deze ondergrondse omgevingen. Ondanks de nieuwe duurzame optie van modern spoorvervoer in het zuidoosten van Mexico, werpt de milieu-impact van de aanleg dus een schaduw op het Maya Trein project.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com