FR NL
Future Rail Baltica International Station in Riga (Photo: Rail Baltica)

Letland trekt 175 miljoen euro uit voor Rail Baltica in 2024

Het Letse ministerie van Transport zal in 2024 ongeveer 175 miljoen euro toewijzen aan Rail Baltica. Van dit bedrag is 115 miljoen euro afkomstig van EU-financiering. De nadruk zal vooral liggen op het bevorderen van het ontwerp van de hoofdlijn van Rail Baltica en het voortzetten van de lopende bouwwerkzaamheden, waaronder het starten van de aanleg van de hoofdlijn voorbij de Letse hoofdstad Riga.

De Letse minister van Transport Kaspars Briškens benadrukte de huidige overgang van het project naar de bouwfase in de drie Baltische staten. Het overkoepelende doel is om de Baltische staten tegen 2030 met Polen te verbinden op Europese standaardbreedte, waarbij Riga wordt opgenomen in de beginfase van de aanleg van de spoorlijn. In Letland zal de toegekende financiering het startschot geven voor de eerste werkzaamheden voor de aanleg van de hoofdspoorlijn in de prioritaire zuidelijke richting. Tegelijkertijd wordt de nadruk gelegd op het ontwerp van de hoofdlijn – een essentiële voorwaarde voor substantiële vooruitgang bij de aanleg.

Aanvullende financiering voor de voltooiing van de ontwerpwerkzaamheden is gepland voor het einde van het volgende jaar. Letlands budget voor 2024 voor de ontwikkeling van transport in het algemeen bedraagt 788 miljoen euro, wat betekent dat ongeveer 22 procent van het transportbudget van het land volgend jaar naar het project gaat.

Bouwfase 3

In 2024 zal de bouw van het centrale spoorwegknooppunt van Riga en de bijbehorende infrastructuur doorgaan. Een totale begrotingstoewijzing van 65 miljoen euro is geoormerkt voor de derde fase van de bouwwerkzaamheden, verklaarde het Letse ministerie van Transport op 22 december 2023. Deze financiële steun zal de voortzetting van de werkzaamheden aan de zuidkant van het Riga Central Hub mogelijk maken en de start van de bouw van het spoorwegsysteem, dat spoorwegen, bovenleidingen, spoorwegsignalering en technische netwerkinstallaties omvat.

Binnen het gebied van het Centraal Station van Riga omvatten de plannen de start van de bouw van het technische netwerk aan de zuidkant, de voltooiing van de afwerking, de voortgang van de dakconstructie en de installatie van roltrappen en liften. Het stationsgebied zal ook worden verbeterd. Volgend jaar wordt de laatste hand gelegd aan de draagstructuur van het station en wordt begonnen met de bouw van de transport- en perronconstructies.

Bovendien wordt in 2024 verder gebouwd aan het station Rail Baltica en de bijbehorende infrastructuur op Riga Airport. In de tweede bouwfase, met een budget van 30,7 miljoen euro, wordt de parkeerplaats voltooid en wordt de bouw van Letlands langste spoorwegviaduct voortgezet.

Een nieuwe Rail Baltica spoorbrug over de rechteroever van de Daugava rivier staat ook op de agenda. Volgens eerdere berichten van het Letse onderzoeksprogramma De Facto zal het internationale spoorwegproject Rail Baltica aanzienlijk meer kosten dan oorspronkelijk gepland en heeft het te kampen met vertragingen in Letland. De spoorbrug over de Daugave in Riga zou naar verluidt “waarschijnlijk worden opgegeven” in de eerste fase van het project, dat in 2030 klaar moet zijn. Het ministerie van Transport heeft met de aankondiging van de begrotingstoewijzing geen uitspraken gedaan over de vraag of de brug voor 2030 klaar zou zijn of niet.

Aanleg hoofdlijn

Voor de aanleg van de hoofdlijn gaat de prioriteit uit naar de zuidelijke richting naar Litouwen, die ‘strategisch cruciaal en technisch geavanceerd’ is. In 2024 wordt een budget van 26 miljoen euro toegewezen voor de aanleg van de eerste hoofdlijn van 13 kilometer.

Daarnaast is ongeveer 800 duizend euro in de begroting opgenomen voor de bouw van een logistieke basis op het grondgebied van het Infrastructuur Onderhoudspunt Iecava en de aansluiting daarvan op het bestaande spoorwegnet voor het vervoer van materieel en materiaal. De ondertekening van een contract voor de aanleg van de hoofdspoorlijn van Rail Baltica na een openbare aanbestedingsprocedure is op handen, en de eerste aanleg zal begin 2024 beginnen. Bovendien bevat de begroting voor 2024 een voorziening van 20,7 miljoen euro voor de onteigening van onroerend goed dat essentieel is voor de bouw.

Ontwerpwerkzaamheden

Voor het ontwerp van de hoofdlijn van Rail Baltica is in totaal 19,6 miljoen euro uitgetrokken voor ontwerpwerkzaamheden op vier Letse baanvakken. Deze omvatten de baanvakken Upeslejas – Salaspils – Misa, Vangaži – Estse grens, Misa – Litouwse grens en het baanvak Riga Central Railway Hub. De voltooiing van de ontwerpwerkzaamheden, met uitzondering van het baanvak Riga, is gepland voor eind 2024.

In 2024 zullen de ontwerpwerkzaamheden aan specifieke objecten worden voortgezet, waaronder 16 regionale mobiliteitspunten, het intermodale logistieke centrum van Salaspils, het onderhoudspunt voor de infrastructuur van Skulte en het onderhoudspunt voor reizigersmaterieel van Rail Baltica in Jaunmārupe. Hiervoor zijn in de begroting voor 2024 investeringen opgenomen voor een totaalbedrag van 8,1 miljoen euro.

Daarnaast wijst de begroting middelen toe voor de technische en economische rechtvaardiging, de optimale locatiekeuze en het schetsproject van het Rail Baltica Movement Control Center in Letland. Dit zal toezicht houden op treinbewegingen in Letland en de organisatie en bewaking van treinbewegingen over de hele Rail Baltica-spoorlijn mogelijk maken.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com