FR NL
TELT

Zal Frankrijk EU-fondsen voor de spoorlijn Turijn-Lyon mislopen?

Het project voor de spoorlijn Turijn-Lyon blijft voor controverses zorgen in Frankrijk. Het land loopt een groot risico belangrijke EU-fondsen uit de Connecting Europe Facility (CEF) mis te lopen. Het Transalpine-comité Lyon-Turijn wees erop dat de Franse regering tot 30 januari de tijd heeft om een aanvraag in te dienen voor de cofinanciering van de definitieve voorbereidende projectstudies van het Franse traject. De afwezigheid van een minister van Transport blijft echter een uitdaging, aangezien zij degenen zijn die de fondsen moeten aanvragen.

De situatie escaleerde na het aftreden van de Franse premier Elisabeth Borne op 8 januari 2024, wat leidde tot het vertrek van minister van Transport Clément Beaune. Borne is als nieuwe premier vervangen door Gabriel Attal, maar het Transalpine Comité benadrukte dat de vervanger van Beaune niet eerder dan volgende week bekend zal zijn.

Hierdoor zou zijn opvolger nog maar een paar dagen de tijd hebben om de CEF-fondsen voor het Turijn-Lyon project aan te vragen. “Als Frankrijk geen aanvraag indient voor de cofinanciering van de laatste voorbereidende projectstudies van het Franse deel van het traject Lyon-Turijn, zal het niet langer kunnen rekenen op Europese kredieten vóór 2029”, aldus de commissie op LinkedIn.

TELT
TELT

Hoe werkt de CEF-financieringsprocedure?

Zoals ze hebben uitgelegd, is de huidige CEF-oproep voor projecten in september 2023 gelanceerd en is er zeven miljard euro beschikbaar gesteld. Via deze fondsen kunnen projecten tot 50 procent van hun totale kosten medegefinancierd worden. Nadat een aanvraag is ingediend, wordt deze beoordeeld door onafhankelijke deskundige adviseurs van het Europees uitvoerend agentschap voor klimaat, infrastructuur en milieu (CINEA).

Dit proces zou volgens het La Transalpine Comité vijf of zes maanden moeten duren vanaf de aanvraagdatum. “Na jaren van uitstel zou het niet instemmen met deze laatste financieringsronde een blijvende blokkade, zo niet een stopzetting, betekenen van de Franse toegang tot de route Lyon-Turijn”, concludeerden ze.

Dit artikel verscheen voor het eerst in onze zusterpublicatie RailFreight.com

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Marco Raimondi

Bron: RailTech.com