RFI kondigt aanbesteding van 95 miljoen euro aan voor verdubbeling spoorlijn Orte-Falconara

Rete Ferroviaria Italiana (RFI), de infrastructuurpool binnen de FS Groep, heeft een aanbesteding uitgeschreven ter waarde van meer dan 95 miljoen euro voor de verdubbeling van de spoorlijn Orte-Falconara, inclusief werkzaamheden aan het baanvak PM 228 – Albacina.

De aanbesteding, die ook wordt gefinancierd door fondsen van de Recovery and Resilience Facility (PNRR) van de Europese Unie, werd aangekondigd in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gianpiero Strisciuglio, CEO van RFI, benadrukte het belang van het project: “We hebben de aanbesteding voor de verdubbeling van de Orte-Falconara Line in de kortst mogelijke tijd gepubliceerd. Het project maakt deel uit van de PNRR-financiering en het respecteren van het implementatieschema is essentieel voor een synergetische aanpak met de Europese Unie.” Vincenzo Macello, plaatsvervangend algemeen directeur van RFI, is benoemd tot buitengewoon regeringscommissaris voor het toezicht op de voltooiing van het project.

Het project

Het project beoogt de aanleg van een nieuw spoor naast het bestaande spoor, dat zich uitstrekt van het Bewegingspunt op km 228 van de lijn Orte-Falconara tot het station Albacina. Deze uitbreiding voltooit de verdubbeling van de spoorlijn tussen de stations Fabriano en Albacina over een afstand van ongeveer 4 kilometer.

De belangrijkste kenmerken van het project zijn het opheffen van een spoorwegovergang, die wordt vervangen door een onderdoorgang, en verbeteringen aan het Albacina station, zoals het verwijderen van architecturale barrières, perronaanpassingen, de bouw van een voetgangersbrug en de installatie van nieuwe schuilkelders.

Verdubbeling van de lijn Orte-Falconara

De verdubbeling van de lijn Orte-Falconara, die 163 kilometer lang is, maakt deel uit van een breder plan om de spoorwegverbindingen tussen de Italiaanse Tyrreense en Adriatische regio’s te verbeteren en te versnellen, inclusief het creëren van een alternatieve goederenroute voor noord-zuidverbindingen.

Na voltooiing van de werkzaamheden worden aanzienlijke verbeteringen verwacht in de reistijden tussen Rome en Ancona, met op sommige diensten mogelijk verkortingen tot ongeveer 30 minuten, en tussen Rome en Perugia met ongeveer 15 minuten, vergeleken met het huidige exploitatiemodel, inclusief de voltooiing van de verdubbeling Spoleto-Terni.

Dit zal gepaard gaan met een verbetering van de regelmaat, dankzij een herzien exploitatiemodel dat voortvloeit uit de nieuwe infrastructuurconfiguratie en de herziene dienstregeling, waarbij ook rekening wordt gehouden met de verdubbeling van Spoleto-Terni. Bovendien zal de capaciteit van de lijn aanzienlijk toenemen, met een verwachte stijging van het aantal treinen per uur van 4 naar 10 over het hele traject. Bovendien zal de toegankelijkheid van de dienst worden verbeterd, waardoor de omstandigheden voor passagiers zullen verbeteren, terwijl de prestaties zullen worden aangepast om de doorvoer van goederentreinen mogelijk te maken.

Verder lezen

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com