FR NL
Minister for Climate Protection Leonore Gewessler, Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) CEO Andreas Matthä, and Economica CEO Prof. Dr. Christian Helmenstein

Oostenrijks doelnetwerk 2040: Wenen naar München in 2,5 uur?

Oostenrijk bevordert zijn spoorweginfrastructuur met het ambitieuze doel Netwerk 2040. Onder leiding van minister van Klimaatbescherming Leonore Gewessler, Andreas Matthä, CEO van de Österreichische Bundesbahnen (ÖBB), en Prof. Dr. Christian Helmenstein, CEO van Economica, betekent de onthulling van het technisch ontwerp op 25 januari 2024 een belangrijke stap in de modernisering van het spoorwegsysteem van het land. Aangezien het ontwerp verder wordt besproken door de politiek, wordt later deze maand een beslissing verwacht.

Het doelnetwerk 2040, dat onder toezicht staat van ÖBB-Infrastruktur, de infrastructuurtak van de Oostenrijkse spoorwegen, schetst een routekaart voor investeringen in de komende 15 tot 20 jaar en omvat 67 projecten in 25 modules. Dit uitgebreide plan, dat gezamenlijk is opgesteld door deskundigen van het federale ministerie voor Klimaatbescherming, ÖBB-Infrastruktur en de Rail Infrastructure Services Company (SCHIG), is bedoeld om de overgang naar duurzame mobiliteit te stimuleren.

Voortbouwend op de fundamenten van het in 2012 aangenomen Doelnetwerk 2025+, sluit Doelnetwerk 2040 aan op de veranderende behoeften, met name wat betreft de aanpak van de klimaatcrisis, terwijl het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T) wordt bevorderd. ÖBB en de regering geven prioriteit aan de uitbreiding van internationale verbindingen, regionaal vervoer en netwerken van grootstedelijke gebieden om naadloze mobiliteit in heel Oostenrijk te bevorderen.

255 miljoen treinkilometers tegen 2040

Met de visie om tegen 2040 jaarlijks 255 miljoen treinkilometers te maken, wil Oostenrijk zijn spoorwegprestaties aanzienlijk verbeteren en streven naar koolstofneutrale spoorwegen die klimaatbescherming combineren met efficiënte mobiliteit. “Oostenrijk heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2040 klimaatneutraal te zijn – en een goede Europese klimaatdoelstelling ondersteunt ons werk,” schreef Gewessler, de Oostenrijkse minister van klimaat, milieu, energie, mobiliteit, innovatie en technologie op X.

De regering heeft zich al vastgelegd op de uitbreiding van de spoorwegen door middel van het kaderplan 2024-2029 en de investeringskoers ligt al vast. Het huidige technische ontwerp voor Target Network 2040 bevat maatregelen voor een totaalbedrag van ongeveer 26 miljard euro. Met name projecten ter waarde van ongeveer 4 miljard euro zijn al gepland voor uitvoering binnen het tijdsbestek van het kaderplan.

Wenen naar München in 2,5 uur?

Een van de belangrijkste projecten is de Nieuwe Innkreis Spoorweg (NIB), die de reistijd tussen Wenen en München moet terugbrengen tot slechts twee en een half uur, terwijl ook de reis van Innsbruck naar München wordt teruggebracht tot slechts 65 minuten. Dit project, dat ook in Duitsland wordt overwogen, belooft verbeterd regionaal vervoer en een betere verbinding met de agglomeratie Linz, waarvan internationale bestemmingen zoals Parijs kunnen profiteren dankzij kortere reistijden.

Daarnaast zal de integratie van de luchthaven van Wenen in het transportnetwerk een twee uur durende verbinding met Boedapest mogelijk maken, terwijl lokale transportverbeteringen, zoals het Wenen Donau Bank Railway (WDB) project, de openbaar vervoersopties in Wenen zullen versterken. De uitbreiding van de spoorlijnen in het Bregenz-gebied zal het lokale vervoer in de hele Rijnvallei verder verbeteren en optimale langeafstandsroutes bieden naar bestemmingen als Innsbruck en Zürich via München en Bregenz.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com