FR NL
Construction begins on the Rail Baltica bridge in Riga, Latvia.

Start bouw Rail Baltica brug in Letland

De bouw van de Rail Baltica brug over de Daugava rivier in Riga is begonnen, wat een belangrijke stap voorwaarts betekent in de ontwikkeling van de Rail Baltica Central Hub in de hoofdstad van Letland. Onder leiding van het bouwconsortium “BERERIX” en onder toezicht van Egis-Deutsche Bahn heeft het project tot doel de connectiviteit en de transportinfrastructuur in Riga te verbeteren.

De bouw begon met de installatie van twee steunen op de rechteroever van de Daugava, met plannen om de eerste steun in het water te bouwen in de lente. De nieuwe brug van gewapend beton moet naadloos integreren in de skyline van Riga, terwijl het panorama van de stad behouden blijft en bestaande bruggen niet worden gehinderd. De plaatsing van de nieuwe brugsteunen tegenover de bestaande bruggen zorgt ervoor dat de scheepvaart in de Daugava ongehinderd blijft.

“De bouw van de brug is de volgende belangrijke fase in de verbinding tussen het centrum van Riga en de luchthaven, die moet beginnen om het passagiersvervoer voor Rail Baltica tegen 2030 te verzekeren. De capaciteit van de bestaande spoorbrug nadert het maximum voor zowel passagiers- als goederenstromen, waardoor de bouw van een nieuwe brug noodzakelijk wordt,” legt Kaspars Vingris, voorzitter van de Raad van Bestuur van Eiropas Dzelzceļa līnijas, uit.

“Bij het vormgeven van het centrum van Riga voor de komende honderd jaar moesten we als bouwers rekening houden met verschillende belangrijke factoren tijdens de ontwerpfase van de brug, waaronder het bereiken van een naadloze integratie van de brug in het panorama van de stad zonder een van de herkenningspunten van Riga te belemmeren – de boogstructuur van de bestaande spoorbrug,” merkt Guntis Āboltiņš-Āboliņš op, CEO van BERERIX. Op basis van de beschikbare middelen en het organisatieplan verwacht hij de bouw van de Daugava-brug in ongeveer drie jaar af te ronden.

Simulation of the future Rail Baltica bridge in Riga, Latvia. (Photo: Rail Baltica)
Simulatie van de toekomstige Rail Baltica brug in Riga, Letland. (Foto: Rail Baltica)

Bouwproces

De Rail Baltica spoorbrug, met een overspanning van ongeveer een kilometer en 15 spanwijdtes, is ontworpen om twee Europese standaardspoorlijnen te dragen. In tegenstelling tot de bestaande brug zal de nieuwe brug gemaakt worden van gewapend beton, met voorzieningen voor voetgangers- en fietspaden, toegangswegen voor noodgevallen en onderhoudstoegang.

Het bouwplan omvat de bouw van de eerste ondersteuning in de Daugava tijdens de lente en de constructie van ongeveer 140 meter overspanning door middel van de ‘balanced cantilever’-methode. Veiligheidsmaatregelen zoals speciale portalen zullen worden geïmplementeerd om de veiligheid van weggebruikers tijdens de bouw te garanderen.

Tijdelijke verkeersaanpassingen langs het talud zijn geïmplementeerd om de veiligheid tijdens de bouw te bevorderen, waaronder mogelijke nachtafsluitingen of rijstrookbeperkingen voor de bouwwerkzaamheden. De nieuwe brug moet de mobiliteit in het centrum van Riga verbeteren en bewoners en bezoekers betere vervoersmogelijkheden bieden.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com