FR NL
Work by DB on German rails

DB vernieuwt duizenden sporen, wissels en stations in 2024

DB InfraGO lanceert in 2024 een uitgebreid infrastructuurprogramma. De focus ligt op het bestaande netwerk en stations: dit jaar zal DB meer dan 2.000 kilometer spoor, 2.000 wissels, 150 bruggen en 1.000 stations uitbreiden, moderniseren en vernieuwen.

Met dit programma in het kader van de bedrijfsstrategie Strong Rail zal de bestaande infrastructuur efficiënter en robuuster worden, waardoor er meer capaciteit in het spoornetwerk wordt gecreëerd. Dr. Philipp Nagl, CEO van DB InfraGO, verklaarde in een persbericht: “Voor het eerst in vele jaren zullen we de veroudering van de spoorweginfrastructuur in 2024 een halt toeroepen.” Het doel van al deze maatregelen is om een hoge beschikbaarheid van de infrastructuur en een stabiele exploitatie te garanderen.

Daarnaast begint in juli de eerste grote revisie van een intensief gebruikte corridor op de Riedbahn tussen Frankfurt/Main en Mannheim, en volgen er de komende jaren nog 39 grote revisies. Alleen al in de spoorweginfrastructuur investeren DB, de federale overheid en de deelstaten in totaal ongeveer 16,4 miljard euro in 2024.

Door uitbreiding, vernieuwing en elektrificatie van trajecten creëert DB InfraGO nieuwe capaciteiten om de Deutschland Takt geleidelijk uit te voeren. Alleen al in het eerste kwartaal werd het tweede spoor van de Weddeler Schleife tussen Braunschweig en Wolfsburg in gebruik genomen. Onlangs werd de eerste paal geslagen voor de viersporige uitbreiding van de lijn Hanau-Gelnhausen. Dr. Nagl besluit met de volgende woorden: “We zullen worden gemeten aan deze doelen. Tegen het einde van het jaar zullen we onze belofte waarmaken: de Riedbahn zal volledig gerenoveerd zijn en we zullen duizenden van onze faciliteiten gemoderniseerd hebben.”

Investeringen gebaseerd op de centrale actiegebieden van DB InfraGO

Het intensief gebruikte netwerk zal door DB tegen 2030 fundamenteel worden gerenoveerd, geconsolideerd in 40 hoogwaardige corridors. De eerste grote revisie begint op 15 juli 2024 op de Riedbahn tussen Frankfurt/Main en Mannheim. Ook het regionale netwerk profiteert van de voorbereidingen. DB InfraGO AG vernieuwt van tevoren de omleidingsroutes voor de renovaties van de corridors om een robuust treinverkeer te garanderen. In februari en maart voerden de bouwploegen talrijke noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uit aan wissels, sporen, technologie en bovenleidingen op de lijnen Alsenz en Ludwigsbahn en op de Main-Neckar-Bahn. Verdere trajecten in het hele land zijn al in de planningsfase.

Moderniserings- en bouwmaatregelen zijn aan de gang op ongeveer 1.000 stations en stoppen in 2024, inclusief op grote stations zoals Duisburg, Dresden, Hannover, Ulm en München. DB investeert ook in tal van kleinere en middelgrote stations, inclusief barrièrevrije toegang, bescherming tegen weersinvloeden en passagiersinformatie. Tegen het einde van 2030 zullen 355 kleine en middelgrote maatregelen de kwaliteit in het bestaande netwerk verbeteren. De projecten omvatten infrastructurele maatregelen zoals extra overgangen, extra seinen en schakelinstallaties, of nieuwe perrons. DB breidt bijvoorbeeld de sein- en schakeltechniek rond Aschaffenburg uit en vernieuwt deze om kruisingen mogelijk te maken. Tegen het einde van 2025 zal ongeveer 40% van deze maatregelen al zijn geïmplementeerd.

Voor digitaal spoorvervoer bouwt DB extra moderne seinhuizen. Het eerste digitale seinhuis op een hoofdlijn in Donauwörth is in maart met succes in gebruik genomen en zal deze zomer officieel worden geopend. DB InfraGO pakt ook de servicefaciliteiten aan, waar elke treinreis begint en eindigt. Tegen 2030 zullen 145 locaties gemoderniseerd en uitgebreid zijn. In Recklinghausen Ost bijvoorbeeld wordt door het verplaatsen van een sein ruimte gecreëerd voor 740 meter lange goederentreinen.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com