FR NL
Overall, the pilot in Hardinxveld-Giessendam pleased the crane operators.

Zero emissie pilot smaakt naar meer voor Strukton Rail

Emissievrij werken heeft de toekomst. In Nederland voert Strukton Rail proefprojecten uit om kennis en ervaring op te doen en stapsgewijs naar die toekomst toe te werken. In het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam zijn voor het eerst twee elektrische stopmachines (e-krols) en een emissieloze stroomvoorziening in gebruik genomen.

“We staan aan het begin van de energietransitie binnen onze organisatie”, zegt Vincent Bosman, projectleider duurzaamheid bij Strukton Rail Equipment, op de website van de spoorbouwer. “Het uiteindelijke doel is om alle emissies van machines en materieel tijdens werkzaamheden te elimineren. Om dat te bereiken moeten we kennis en ervaring opdoen door nieuwe technologie in de praktijk te brengen. Daarom houden we pilots, zoals in Hardinxveld-Giessendam.”

In het weekend van 8 tot en met 11 maart werden daar voor het eerst twee e-krols ingezet tijdens spoorvernieuwingswerkzaamheden: één van Strukton Rail en één van Berende Rail en Grondwerken. Het spoor moest worden ontdaan van ballast en 40 centimeter worden verschoven om ruimte te maken voor de kettingeg, de spooronderhoudsmachine die wordt gebruikt om het ballastbed te onderhouden. Elke e-krol had twee batterijpakketten. Het boordaccubeheersysteem van elke machine bepaalde welk accupack werd gebruikt. Na de dienst konden de accu’s worden opgeladen met behulp van de zes accusystemen die op het terrein aanwezig waren: vier voor het opladen van de stopmachines en twee voor andere faciliteiten, zoals de welzijnsunit en de cateringwagen.

Voor- en nadelen van e-krol

“De taken die we uitvoeren vragen veel van een machine. Ik was verrast over hoe goed de e-krol dit aankon,” zegt kraanmachinist Maurice Temminck. Het was voor hem en zijn collega kraanmachinist Youp Deijkers de eerste ervaring met emissieloos werken. Maurice had vooraf wel wat bedenkingen. “Ik had bijvoorbeeld weinig vertrouwen in de levensduur van de accu. Maar die vrees bleek ongegrond. De machine draaide met gemak een hele dienst. En hij werkte zelfs beter dan een dieselmachine, want de e-krol heeft veel meer snelheid!”

e-krol (Photo: Strukton)
e-krol (Foto: Strukton)

‘Ik had weinig vertrouwen in de levensduur van de batterij. Maar die angst bleek ongegrond.’

Youp is het er ook mee eens. “De motor is krachtiger dan de dieselversie en stiller. De prestaties zijn vrijwel identiek. Het wordt interessant om de e-krol ook voor andere taken in te zetten om te zien waar hij het beste presteert.”

De e-krol van Strukton Rail was een ‘vintage’ machine omgebouwd voor loodsgebruik. Daarom ontbrak het enigszins aan comfort. “Als machinist ga je echt terug in de tijd”, zegt Maurice. Hij is ook minder tevreden over de plaatsing van de accu’s op de e-krol, omdat ze het zicht naar achteren belemmeren. “Als je veel achteruit moet rijden, zoals in dit werk, wil je achter je kunnen kijken vanwege het risico op botsingen en niet alleen vertrouwen op een scherm. Als bestuurder moet je je weg kunnen overzien. Ik zou ervoor willen pleiten om de accu’s elders te monteren of ervoor te zorgen dat de kraanmachinist altijd begeleiding heeft bij het achteruitrijden. Dat kan echter niet op elke locatie worden geïmplementeerd.”

Youp ziet dit aspect binnen een bredere discussie over veiligheid en werken met de e-krol. “Emissievrij werken vraagt om een andere manier van werken, met de machines en met elkaar. Als je niet achterom kunt kijken, moeten collega’s daar ook rekening mee houden en jou als operator ondersteunen. Maar we staan nog maar aan het begin. Ik denk dat iedereen beseft dat er nog veel moet veranderen. En we kunnen veel leren van deze eerste machine om later betere machines te maken.”

Verbeterpunten aanpakken

Emissievrije werkplekken stellen inderdaad andere veiligheidseisen, erkent ook Vincent. “De dieselgenerator wordt vervangen door een hoogspanningsinstallatie met accupakketten. Dat brengt andere risico’s met zich mee en dat is voor ons als organisatie een aandachtspunt. Wat betreft pilots hebben we nauw overleg met de veiligheidsregio en de omgevingsdienst.” Hij vindt het heel waardevol dat uit de pilot ook andere concrete verbeterpunten naar voren zijn gekomen. “Zo kunnen we daar verder aan werken.”

Al met al is er een positief gevoel: de werkzaamheden zijn succesvol afgerond en het spoor kon zelfs vier uur eerder dan gepland weer in gebruik worden genomen. “De pilot was een groot succes,” zegt Vincent. “Natuurlijk verliep niet alles vlekkeloos. We wilden bijvoorbeeld snelladen testen, maar konden daar geen systeem voor regelen. We kwamen ook kleine technische uitdagingen tegen die we ter plaatse konden oplossen. Maar we hebben vooral veel geleerd. Na het weekend kunnen we dus concluderen dat de e-krol gemakkelijk acht uur onafgebroken kan rijden. Ik zou zelfs durven zeggen dat hij gemakkelijk tien uur kan rijden. Natuurlijk hangt dit allemaal sterk af van de taken die worden uitgevoerd, de buitentemperatuur en hoe de operator ermee werkt.”

Hopelijk wordt het tractienetwerk in de toekomst gebruikt

De werkzaamheden in Hardinxveld-Giessendam zijn een eerste stap naar emissievrij werken. Er zijn meer pilots nodig, met verschillende groottes, taken en producten van verschillende leveranciers, om vooruitgang te blijven boeken. Ook de energievoorziening voor het opladen is een aandachtspunt. Vincent: “We hadden nu zes relatief kleine systemen. Maar onze klant heeft een tractienetwerk waar veel elektriciteit beschikbaar is. Hopelijk kunnen we daar in de toekomst gebruik van maken.”

Kortom, er valt nog genoeg te onderzoeken. “Iedereen is enthousiast. We willen nog meer!” besluit Vincent.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op onze zusterpublicatie SpoorPro.com.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com