FR NL
SNCF TGV-M adorned with Ballon Girl by Banksy.

SNCF kondigt samenwerking met Banksy aan

In een baanbrekende aankondiging die schokgolven door de kunstwereld stuurde, onthulde de illustere Franse SNCF Groep een clandestiene samenwerking met niemand minder dan de enigmatische virtuoos van het stedelijk expressionisme, Banksy. Deze samenwerking, die vandaag werd onthuld, markeert een cruciaal moment in de convergentie van hogesnelheidstreinen en hedendaagse straatkunst.

De ongrijpbare Banksy, bekend om zijn subversieve en tot nadenken stemmende creaties, schonk zijn creatieve genie aan een TGV-M locomotief in de gewijde hallen van een industrieel technicentrum van de SNCF.

Onder de sluier van de nacht sierde de kenmerkende stencilgraffiti van de kunstenaar de slanke contouren van de locomotief, een bewijs van de fusie van kunstzinnigheid en innovatie. Banksy’s Balloon Girl werd voor de gelegenheid uitgekozen en is een beroemd werk waarop een jong meisje staat afgebeeld dat naar een hartvormige ballon reikt, maar merkt dat deze wegglijdt. Met haar opvallende eenvoud en krachtige boodschap overstijgt Balloon Girl louter graffiti en wordt het een krachtig icoon van moderne kunst en sociaal commentaar.

Technici van de SNCF brachten met behulp van hun technische bekwaamheid nauwgezet een beschermende coating op maat aan, waardoor Banksy’s magnum opus duurzaam bewaard bleef tijdens de ontberingen van het hogesnelheidsverkeer, vertelt woordvoerder Dauphine Cachalot van de SNCF.

De Franse spoorweghistoricus Clive Lamming en Laurent Fauviau, lid van de Europese Ondernemingsraad van SNCF, maakten deel uit van een select gezelschap dat was uitgenodigd voor de eerste, vertrouwelijke onthulling van het nieuwe treinstel. “Ik vind het erg spannend om achter de schermen getuige te zijn van de onthulling van deze unieke samenwerking. De TGVM is een prachtige machine, die nog mooier wordt door dit kunstwerk,” zei Laurent Fauviau vandaag tijdens de exclusieve onthullingsceremonie op een geheime locatie in Frankrijk.

Laurent Fauviau and Clive Lamming
Laurent Fauviau en Clive Lamming tijdens het evenement (Foto: Laurent Fauviau)

Milieubewuste mobiliteit

In een zeldzaam statement prees Banksyext de deugden van de TGV-M met zijn modulaire ontwerp en zijn centrale rol in het tijdperk van koolstofarm reizen. De kunstenaar, die het ethos van het milieubeheer omarmt, zinspeelde op de mogelijkheid van verdere synergieën met de SNCF-groep, waarmee hij zinspeelde op een toekomst waarin kunst en duurzaamheid met elkaar verweven zijn.

De Groep SNCF staat aan de voorhoede van een paradigmaverschuiving naar duurzame transportoplossingen. Tegen de achtergrond van de toenemende bezorgdheid over het klimaat blijft de Groep SNCF zich inzetten om een koers uit te zetten naar een groenere toekomst, waar innovatie en artistieke expressie samenkomen.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com