Delft Hyperloop realiseert eerste lane switch ter wereld

Lane switch Delft Hyperloop

Studenten van de TU Delft hebben de ontwikkeling van de hyperloop weer een stap verder gebracht: ze zijn erin geslaagd om hun prototype van rijstrook te laten wisselen. Dit is wereldwijd ongekend, aldus het studententeam.

Studenten hebben een testbaan van 42 meter gebouwd op de campus in Delft. In de stalen constructie drijft hun kleine, onbemande versie van de hyperloop. Volgens de studenten is dit een veelbelovend transportmiddel om in de toekomst snel lange afstanden af te leggen. Ze hebben onlangs hun trajectomschakelingssysteem getest.

Hyperloops zweven door gebruik te maken van elektromagnetisme door vacuümbuizen. De capsules raken de buizen niet aan en in het kunstmatige vacuüm is er ook vrijwel geen luchtweerstand. Hierdoor kan de ‘vacuümtrein’ heel snel gaan met relatief weinig energie: ontwikkelaars mikken wereldwijd op vliegtuigsnelheden van rond de 1.000 kilometer per uur.

Zo snel gaat het testmodel van de Delftse studenten nog niet, maar ze zeggen dat de nieuwe technologie van pas kan komen bij het maken van echte hyperloops voor passagiers. Dankzij deze innovatie kan de hyperloop een bocht maken naar een andere baan terwijl hij zweeft, wat de realisatie ervan dichterbij brengt’, stellen ze.

Lane switches zijn volgens het team ‘cruciaal’ voor de verdere ontwikkeling van het transportmiddel. Een rijstrookswitch maakt immers een netwerk met meerdere vertakkingen mogelijk. ‘De lane switch is een essentieel onderdeel bij de realisatie van een hyperloopsysteem’, bevestigt teamcaptain Cem Celikbas. “Sla je rechtsaf bij een splitsing? Dan ga je naar Parijs. Liever Milaan? Dan gaat het voertuig naar links.”

Parijs in een half uur

Celikbas ziet veel voordelen van hyperloops als duurzaam alternatief voor relatief korte vluchten, bijvoorbeeld binnen Europa. Het vervoermiddel zou de reistijd tussen Nederland en Parijs bijvoorbeeld kunnen verkorten tot een half uur. Dat is sneller dan een vliegtuig. ‘Je bent ook minder geld kwijt aan je reis, want relatief korte vluchten worden steeds duurder door alle uitstoot.’ De hyperloop heeft geen fossiele brandstoffen nodig; het systeem werkt op elektriciteit, die duurzaam kan worden opgewekt.

Zelfs voor Schiphol, niet zo ver van Delft, ziet het studententeam voordelen: wat nu een luchthaven is, zou ‘duurzaam kunnen doorgroeien’ met een hyperloopstation erbij.

De studenten denken dat het rond 2030 mogelijk moet zijn om de baanwissel te testen met een opgeschaalde hyperloop met passagiers aan boord.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in onze zusterpublicatie SpoorPro.nl.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com