FR NL

Een derde minder bezoekers Train World museum

Train World_Bron-NMBS_TrainWorld

Train World trok vorig jaar een derde minder mensen. In totaal wisten 95.000 mensen de weg naar het museum van de NMBS te vinden, tegenover 145.000 normaal. Dit valt gezien de coronacrisis alleszins mee, aldus de NMBS. De verplichte sluiting van negentig dagen niet meegeteld, trok het Brusselse museum gemiddeld evenveel bezoekers als in een gewoon jaar.

Sinds de opening in 2015 mocht Train World in totaal al 760.000 bezoekers verwelkomen. Het precoronajaar kende een groei van 7 procent ten opzichte van 2018. 145.000 bezoekers brachten in 2019 een bezoekje aan het treinmuseum.

Negentig dagen gesloten en maatregelen

Vorig jaar zakt het bezoekersaantal naar 95.000. Gelet op de uitbraak van de coronacrisis mag dat geen verbazing wekken. Het museum moest 90 dagen de deuren sluiten en daarna golden er strikte sanitaire maatregelen, zoals een dagelijkse grondige reiniging van heel het museum, bezoekers spreiden over verschillende tijdslots, eenrichtingsparcours met markeringen op de grond, alcoholgel lang het volledige parcours, audiogids op smartphone via Train World-app.

Door deze maatregelen verkreeg het museum het Brussels Health Safety Label en mocht het op het ogenblik van de versoepelingen telkens meteen weer de deuren te openen. De verplichte sluiting werd onder andere gebruikt voor het opzetten TrainWorld@Home, zodat mensen het museum ook thuis online kunnen verkennen.

Goede vooruitzichten voor 2021

Rekening houdend met de bezoekersaantallen tijdens deze eerste maanden van 2021 en de gebruikelijke seizoensgebonden schommelingen mikt Train World dit jaar op 110.000 tot 120.000 bezoekers.

De tentoonstelling Paul Delvaux – met meer dan 110.000 bezoekers tot dusver – werd met zeven maanden verlengd, terwijl de tentoonstelling ‘Choco Loco’, die 76.000 bezoekers trok deze maand ten einde liep.

Het museum bereidt momenteel de volgende twee delen van zijn programma voor 2021 voor: de tentoonstelling ‘Van Peking tot Hankou, een Belgisch avontuur in China’ en een tentoonstelling ‘Orient Express’, in het kader van Europalia. En dan is er ook nog de mini-tentoonstelling ‘Suske en Wiske’ die een groot succes kende met de uitgave van het album ‘De Fluitende Olifant’.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal