FR NL

Overheid compenseert coronaverlies van De Lijn

Minder kaartopbrengsten, meer kosten voor het ontsmetten van materieel: de coronacrisis koste de Lijn vorig jaar 67,3 miljoen euro. Dit verlies werd bijgepast door de Vlaamse overheid, mede waardoor de jaaromzet uitkwam op 1,07 miljard en de Lijn het jaar kon afsluiten met een winst van 22.000 euro. Het tramvervoer deelde in de algemene malaise, maar verwelkomde wel de eerste kusttram uit Spanje. 

2020 is een jaar om snel te vergeten voor de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn. Het aantal verkochte abonnementen daalde van 750.000 in 2019 tot 595.000 in 2020, een daling van 20 procent. De netto vervoersontvangsten daalden met 35 procent tot 128 miljoen euro. In de jaarcijfers, die dinsdag gepresenteerd werden, wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende diensten, bus- of tramvervoer.

Tegenover de dalende inkomen uit de kaartverkoop, noteerde De Lijn extra kosten die gepaard gingen met de hygiënemaatregelen die nageleefd moest worden. Zo moesten voertuigen vaker gewassen worden. Een andere grote kostenpost was de inzet van extra bussen om een verspreiding van het aantal passagiers te kunnen waarborgen. Aan de andere kant waren er ook lasten die afnamen omdat het vervoersaanbod daalde. Zo werd in het voorjaar bijvoorbeeld tien procent van de tramritten geschrapt.

Overheid past kosten coronacrisis bij

Alles bij elkaar opgeteld bedraagt de impact van de coronapandemie op het jaarresultaat van De Lijn 67,3 miljoen euro. De lagere inkomsten werden gecompenseerd door een hogere toelage. De Vlaamse overheid stak de maatschappij onder andere 65,5 miljoen euro coronasteun toe. Mede hierdoor pakte de jaaromzet (1,07 miljard euro) hoger uit dan in 2019 en werd een plusje genoteerd van 22.000 euro.

Positieve ontwikkelingen in tramvervoer

Ondanks de malaise tekent De Lijn ook positieve ontwikkelingen op in het voorgaande jaar. Zo vond vanaf 6 april 2020 de versnelde uitrol van contactloos betalen plaats. Eerst gebeurde het als een proefproject op de kusttram, maar vanaf 1 juli volgden alle trams en trambussen. Het busvervoer laat nog op zich wachten. Volgens De Lijn draaide deze introductie op een succes uit.  “Want vorig jaar verkochten we zo 105 000 tickets.”

Kusttram arriveert uit Spanje

Een ander lichtpuntje in 2020 was de intrede van de kusttram. Deze CAF tram arriveerde in de zomer uit Spanje. De Lijn bestelde in totaal 48 van deze trams. Tien arriveerden er vorig jaar en dit voorjaar werden er nog eens 18 in gebruik genomen aan de kust.

Eind vorig jaar telde de vloot van De Lijn 46 kusttrams, 136 PCC-trams, 125 Hermelijntrams, 88 Albatrostrams en 10 CAF Urbos-trams.

Lees hier het jaarverslag van De Lijn.

Lees ook:

Infrabel 55 miljoen in het rood in coronajaar

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal