RegioJet lanceert nachttrein tussen Praag en Oekraïne

Chop station in Ukraine

RegioJet heeft dinsdagavond de eerste Open Access volledig commerciële passagiersspoordienst tussen de Europese Unie en Oekraïne gelanceerd. De dienst zal dagelijks in beide richtingen rijden en een directe verbinding tot stand brengen tussen Tsjechië, Slowakije en Oekraïne.

De eerste reis begon gisteren om 21:52 uur CET (22:52 uur UKR tijd) vanuit Praag, via Košice in Slowakije, en bereikte zijn eindhalte in Chop, Oekraïne, om 10:35 uur UKR tijd (09:35 uur CET) gisteren, waarbij de afstand in iets meer dan een uur werd afgelegd. Chop dient als een belangrijk spoorwegknooppunt voor passagiers en biedt overstapmogelijkheden op verdere diensten van de Oekraïense Spoorwegen.

Starting from March 27th, RegioJet has added a second line to Ukraine, connecting through Slovakia to the Zakarpattia Oblast. Passengers now have the option to choose between two lines. (Photo: RejioJet)
Vanaf 27 maart heeft RegioJet een tweede lijn naar Oekraïne toegevoegd, met een verbinding via Slowakije naar de Zakarpattia Oblast. (Foto: RejioJet)

Passagiers hebben nu de mogelijkheid om te kiezen tussen twee diensten vanuit Praag, aangezien RegioJet sinds december 2021 actief is op de route Praag – Krakau (Polen) – Przemyśl (Polen). De reis tussen Praag en Kiev duurt via deze route ongeveer 22 uur. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met de Oekraïense Spoorwegen, met een overstap op aansluitende zit- en slaaptreinen in de Poolse stad Przemyśl vanwege de bredere spoorbreedte in Oekraïne, waar de RegioJet treinen niet voor ontworpen zijn. Op de route Przemyśl-Kyiv rijden zitrijtuigen. Op de routes Przemyśl-Zaporizhia en Przemyśl-Kharkiv rijden op basis van beschikbaarheid zowel zit- als slaapwagons.

Grensoverschrijdende connectiviteit versterken

Deze nieuwe route wordt door verschillende organisaties, waaronder de Alliance of Passenger Rail New Entrants in Europe (ALLRAIL), gezien als een positieve stap in de richting van verdere integratie van Oekraïne met het Europese continent. Armand Duthil, vertegenwoordiger van ALLRAIL, verklaarde in een persbericht: “Twee jaar na de onuitgelokte invasie door Rusland is het belangrijk om nu de grensoverschrijdende connectiviteit te verbeteren – met als doel dat Oekraïne op een dag snel zal toetreden tot de Gemeenschappelijke Europese Spoorwegruimte.”

RegioJet, de privéoperator die het voortouw neemt met deze nieuwe dienst tussen de EU en Oekraïne, heeft zich er bovendien toe verbonden eigen middelen te investeren in infrastructuurverbeteringen op het treinstation van Chop als gebaar van goede wil naar het Oekraïense volk. ” Het is een geschenk aan het Oekraïense volk”, zegt oprichter Radim Jančura van RegioJet in een persbericht van ALLRAIL.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com