FR NL
Direct ICE Amsterdam-Basel will be a thing of the past from summer on

Rechtstreekse ICE van Amsterdam naar Zwitserland komende zomer stopgezet

Opstappen in Amsterdam en uitstappen in Basel is vanaf 16 juli niet meer mogelijk. De Schweizerische Bundesbahnen (SBB) hebben bevestigd dat de rechtstreekse ICE-verbinding tussen Nederland en Zwitserland wordt opgeheven.

SBB woordvoerster Sabrina Schellenberg bevestigde het nieuws onlangs op het weblog Treinreiziger.nl. NS-woordvoerster Anita Middelkoop is echter terughoudender en bevestigt de verandering nog niet op de website. Naar verluidt komt dit omdat het spoorbedrijf de dienstregeling van 2025 nog niet volledig heeft uitgewerkt.

De opschorting van de hogesnelheidsverbinding zou nodig zijn vanwege omvangrijke bouwwerkzaamheden in Duitsland. Vanaf 16 juli wordt er gewerkt aan het spoor tussen Frankfurt en Mannheim, waardoor de trein lange tijd niet in de dienstregeling kan worden opgenomen. Daarnaast zullen er in 2025 bouwwerkzaamheden plaatsvinden tussen de Duitse en Nederlandse grens, samen met een grote verandering in de Duitse dienstregeling in 2026. Alles bij elkaar maakt dit het volgens SBB onwaarschijnlijk dat de rechtstreekse ICE terugkeert.

Met het verdwijnen van de ICE zal de laatste dagtrein tussen Nederland en Zwitserland na ongeveer zeventig jaar verdwijnen. Er blijft wel een nachttrein rijden tussen Amsterdam en Zürich, hoewel deze de laatste tijd vaak uitvalt. Verder werkt de nieuwe spoorwegmaatschappij GoVolta momenteel aan een rechtstreekse verbinding tussen Nederland en Basel. Het bedrijf verwacht deze trein vanaf 25 augustus 2025 in te zetten.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: RailTech.com