FR NL
Open ramen zorgen voor ventilatie in trams

De Lijn denkt aan blokkeren ramen in tjokvolle trams

Open ramen zorgen voor ventilatie in trams

De Lijn onderzoekt de mogelijkheid om de ramen in trams en bussen te blokkeren zodat deze door de reizigers niet langer gesloten kunnen worden en ventilatie gewaarborgd blijft. Het onderzoek naar deze en andere alternatieve coronamaatregelen komt er na berichten over overvolle trams op social media en door vragen van de vakbonden.

“Mijn boosterprik met vertraging gekregen omdat De Lijn zo vol zat dat ik twee overvolle trams heb laten passeren. Het zou heel ironisch zijn als ik onderweg besmet zou geraken. De selectieve blindheid van beleidsmakers wanneer het aankomt op het Openbaar Vervoer is problematisch”, berichte de Antwerpse ondernemer en spreker Yasmien Naciri dit weekend op Twitter.

De Lijn erkent dat het rond de feestdagen, wanneer de mensen hun eindejaarsboodschappen doen, erg druk kan zijn. “We hebben ook opgevangen dat het druk was op bepaalde lijnen, onder meer richting vaccinatiecentra, maar ook voor het kerstshoppen”, laat woordvoerder Marco Demerling weten in het Nieuwsblad. Hij geeft aan dat het niet eenvoudig is om de capaciteit op te drijven. Het bedrijf heeft te kampen met een chauffeurstekort door corona- absenteïsme.

Ventilatie en blokkeren openstaande ramen

Ventilatie is een belangrijk instrument om het risico op coronabesmettingen te voorkomen. De Lijn verzoekt reizigers om solidariteit te tonen. “Ventileren, ventileren, ventileren, dat is echt het allerbelangrijkste. Dat doen we door de deuren te openen, maar ook met de open raampjes met stickers. De chauffeurs zetten die open, maar de reiziger is door winterkoude geneigd ze weer te sluiten. We vragen daarom solidair de raampjes open te houden.”

De Lijn ontving van vakbond ACV het verzoek om aanvullende maatregelen te nemen om zo de veiligheid van passagiers en bestuurders te waarborgen. Demerling geeft aan van de vakbonden de suggestie te hebben ontvangen om de openstaande raampjes te blokkeren. “Daar wordt nu, samen met de technische diensten, over nagedacht.”

Lees ook: Mondmaskerplicht blijft, ondersteuning autocars verdwijnt bij De Lijn

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal