FR NL
Go-Ahead Nordic train on the Sørlandsbanen

Noorse zuidelijke spoorlijn worstelt om passagiers terug te winnen

De meest zuidelijke spoorlijn van Noorwegen, de Sørlandsbanen die van Oslo via Kristiansand naar Stavanger loopt, heeft na de pandemie nog niet al zijn passagiers zien terugkeren. Sommigen vrezen zelfs dat de lijn het verliest van de weg en over 10 jaar misschien niet meer bestaat: onderzoeker en frequente reiziger op de lijn Anders Langeland zei dit tegen de Noorse publieke omroep NRK.

In de afgelopen tien jaar was er een gestage stroom reizigers op de Sørlandsbanen, met een langzame toename van 900 duizend in 2012 tot iets meer dan een miljoen reizigers in 2019. Sinds de pandemie heeft het verkeer zich echter nog niet hersteld, blijkt uit cijfers van Statistics Norway. Toen de pandemie in 2020 uitbrak, daalde het verkeer op Sørbanen aanzienlijk. Op het dieptepunt, in 2021, namen slechts 350.000 mensen de trein. Maar ook vorig jaar steeg dat aantal slechts tot 680.000 reizigers, wat betekent dat ongeveer een derde van de reizigers nog niet is teruggekeerd. De exploitant van de zuidelijke lijn is het Britse bedrijf Go Ahead, dat Sørtoget exploiteert sinds het in 2019 de activiteiten van Vy overnam. Het bedrijf gaf geen commentaar op de daling van de verkeerscijfers aan NRK.

Langeland, al meer dan 20 jaar gepensioneerd onderzoeker op het gebied van vervoer en spoorwegen aan de Universiteit van Stavanger, zegt dat het spoor in slechte staat verkeert met een gemiddelde snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur. Moderne treinen gaan meestal drie keer zo snel. “Met steeds betere wegen en geen investeringen in de trein zal deze spoorlijn binnen 10 jaar doodgaan”, aldus Langeland.

Het begin van het einde?

Volgens Silvia Johann Olsen van het Institute of Transport Economics is de reistijd met de auto inderdaad een stuk korter geworden door de steeds betere snelwegen langs de kust van Sørland. “Voor velen zal het dan verleidelijk zijn om de auto of bus te verkiezen boven de trein”, vertelde ze aan NRK.

Vorige maand kondigde het Noorse Spoorwegdirectoraat aan het aantal treinhaltes op de Sørlandsbanen te verminderen. Dit betekent minder stops op de stations in Audnedal, Vegårshei en Gjerstad. Het hoofd van het Noorse Spoorwegforum Zuid (Jernbaneforum Sør), Rune Hagestrand gelooft dat dit het begin van het einde kan zijn voor het baanvak. “De trein verliest de concurrentiestrijd met de weg. De makkelijkste manier voor de autoriteiten om de reistijd te verkorten, is het schrappen van stations”, zei hij op het nieuws. De belangenorganisatie werd in 1992 opgericht door de provinciegemeenten: Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder en Rogaland en streeft naar de ontwikkeling van een moderne, doorgaande dubbelsporige spoorlijn op het hele traject Oslo – Stavanger, inclusief een verbinding van de Sørlandsbanen en de Vestfoldbanen.

Een manier om de huidige situatie te verbeteren en misschien reizigers terug te winnen wordt vaak aangeduid als de “Genistreken”: een verbinding met de Vestfoldspoorweg. Het voordeel is een uur kortere reistijd. Er hangt een prijskaartje aan van 22 miljard en de plannen worden al meer dan 30 jaar over en weer besproken. In de herfst werd er voor het eerst geen geld voor gereserveerd in het voorstel voor de nationale begroting. De grondpercelen zijn een tijdje gereserveerd voor het geval het gebouwd wordt, maar nu willen sommige landeigenaren dat de gemeente de beperkingen opheft omdat er de afgelopen 30 jaar niets is gebeurd.

Hoewel deze plannen niet dichterbij lijken te komen, is de Noorse staatssecretaris van Transport, Cecilie Knibe Kroglund, positief over de Sørlandsbanen zoals ze er nu bij liggen: “We hebben dit jaar tot nu toe een positieve ontwikkeling in passagiersaantallen gezien. Er wordt gewerkt aan een uitgebreide vernieuwing van de bovenleiding op het traject. Spoorvernieuwing, werkzaamheden aan overstromingsbescherming, drainage en vernieuwing van tunnels staan ook op de planning”, aldus Kroglund tegen de omroep.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com