FR NL
Pop train in Brindisi station

Trenitalia en regio Basilicata tekenen 10-jarig servicecontract

De regio Basilicata, in Zuid-Italië, en Trenitalia, het hoofdbedrijf van de FS Group Passengers Division, hebben een nieuw dienstverleningscontract getekend voor de periode 2022-2031, maakte het Italiaanse bedrijf afgelopen vrijdag bekend. De tienjarige overeenkomst brengt ongeveer 98 miljoen euro aan investeringen met zich mee, met 8 nieuwe Pop-treinen, nieuwe verbindingen en meer treinkilometers per jaar.

Onder dit nieuwe contract zullen de entiteiten hun middelen bundelen voor de vernieuwing van de regionale vloot. Nieuwe treinen met innovatieve technologieën aan boord zijn bedoeld om de passagierservaring te verbeteren en de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit te garanderen. De nieuwe vloot zal in 2026 in dienst zijn, met de eerste levering vanaf de zomer van 2024. De investeringen zijn bedoeld om de diensten voor forenzen in Zuid-Italië te verbeteren.

Het grootste deel van de financiering, waaronder 9,54 miljoen euro van Trenitalia en 41,7 miljoen euro van de regio, in totaal 51,24 miljoen euro, is bestemd voor de aanschaf en inzet van acht nieuwe Pop-treinen (ETR 103/104). De introductie van deze moderne treinen op het spoor in de regio zal naar verwachting de gemiddelde leeftijd van de vloot verlagen van 19 naar 11 jaar in het jaar 2026. De Pop-treinen dragen bij aan een duurzaam milieu met een 30 procent lager energieverbruik dan hun voorgangers en zijn voor 95 procent recyclebaar.

“Trenitalia investeert jaarlijks meer dan 1 miljard euro in de vernieuwing van het regionale vervoer, met een plan dat loopt tot 2026”, aldus Luigi Corradi, CEO en General Manager van Trenitalia. De investeringen uit de nieuwe overeenkomst maken deel uit van het Industrieel Plan 2023-2031 van de FS Italiane Groep. Trenitalia zal 46,6 miljoen euro extra uittrekken om de industriële activiteiten te verbeteren, waaronder 23,43 miljoen euro voor cyclisch treinonderhoud, 6,79 miljoen euro voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en 16,40 miljoen euro voor technologische vernieuwing en restyling van de bestaande vloot.

Verbetering van service en prestaties

Het nieuwe contract verplicht Trenitalia ook om hoge kwaliteitsnormen te handhaven voor de dienstverlening, zoals punctualiteit, regelmaat, informatie voor en tijdens de reis en de netheid van de treinen. Het besluit van de regio Basilicata om Trenitalia tien jaar lang te belasten met de regionale dienstverlening wordt ondersteund door verbeterde prestaties. Van 2018 tot 2023 steeg de tevredenheid van passagiers over de regionale diensten voor alle reisindicatoren, met name met 11,5 procent voor verblijf aan boord, 9,8 procent voor comfort en informatie aan boord, en 9,4 procent voor netheid. In dezelfde periode steeg de werkelijke punctualiteit (zoals waargenomen door de klant) van 87,5 procent naar 91,4 procent. Exclusief vertragingen die niet aan Trenitalia te wijten zijn, bedroeg de punctualiteit 98 procent.

Om tegemoet te komen aan de behoeften van reizigers en om het regionale aanbod te verbeteren, met positieve gevolgen voor de kwaliteit van de dienstverlening en het vermogen om toeristenstromen aan te trekken, zullen de verbindingen van Potenza naar Napels en Rocca Imperiale tussen 2024 en 2026 worden versterkt. Nieuwe verbindingen tussen Potenza-Matera en Ferrandina-Matera zullen ook worden geactiveerd in samenhang met de ontwikkeling van de territoriale infrastructuur. Het nieuwe dienstverleningscontract voorziet een toename van het aantal kilometers dat jaarlijks door de treinen wordt afgelegd, van de huidige 1,83 miljoen naar 2,42 miljoen in 2026.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com