FR NL
DSB Double Decker

DSB-pendelaars krijgen verhoogde compensatie te midden van spoorverbeteringen

Forenzen van de Deense Staatsspoorwegen (DSB) hebben een stijging van de compensatie gezien. DSB heeft in 2023 maar liefst 40 miljoen kronen (ongeveer 3,5 miljoen euro) uitgekeerd, een aanzienlijke stijging van 64 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, zo maakte het bedrijf op 18 januari 2024 bekend.

De compensatie maakt deel uit van de Reistijdgarantie, die bedoeld is om de gevolgen te verzachten van Banedanmark’s uitgebreide spoorverbeteringen in het hele land. Deze aanpassingen, waaronder verbeteringen aan sporen, seinen en stroomvoorzieningsinstallaties, hebben het spoor veranderd in een enorme bouwput.

Tony Bispeskov, de informatiechef van DSB, benadrukte dat de onderneming de verantwoordelijkheid voor vertragingen op zich neemt. Hij verklaarde: “In deze jaren, waarin het spoor is veranderd in één grote bouwput, wordt verwacht en is het volkomen redelijk dat we meer compensatie betalen”.

De uitgebreide werkzaamheden aan het spoor droegen bij aan een uitdaging om de punctualiteit van de klanten te handhaven. In 2023 arriveerde 71,7 procent van de klanten in InterCity, InterCityLyn en regionale treinen binnen de doelstelling van 2 minuten en 59 seconden voor punctualiteit. Vertragingen, inclusief geannuleerde vertrekken, werden meegerekend, rekening houdend met het aantal getroffen klanten.

S-trein netwerk

Het S-trein netwerk had een indrukwekkend stiptheidspercentage van 95,9 procent, wat wordt toegeschreven aan de voltooiing van de upgrade van het signaleringssysteem. Forenzen op de S-treinen ontvingen echter een minimale compensatie: DSB betaalde minder dan 15.000 kronen (ongeveer 1.311 euro) in 2023. Bispeskov benadrukte het contrast en zei: “Op de S-trein, waar de verbetering van het seinstelsel al lang is voltooid, hebben we over een heel jaar minder dan 15.000 kr. aan compensatie uitbetaald aan forenzen.”

Met het oog op 2024 verwacht DSB meer compensatiemogelijkheden voor klanten. Het nieuwste contract tussen de staat en DSB bevat strengere eisen voor uitbetalingen, die verder gaan dan de EU-normen. Klanten die te maken krijgen met een vertraging van 30 minuten krijgen nu de keuze tussen een nieuw ticket voor een overeenkomstige reis of een terugbetaling van 50 procent van de ticketprijs. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 25% restitutie die beschikbaar was tot 2023.

Bovendien krijgen klanten die deelnemen aan de reistijdgarantie voor forenzen van DSB een vergoeding als de gemiddelde punctualiteit op hun traject onder de 90 procent daalt. In 2023 bedroeg de streefpunctualiteit 87,4 procent. Deze stap past in het streven van DSB om klanttevredenheid te garanderen en de uitdagingen aan te gaan die voortkomen uit de voortdurende verbeteringen aan het spoor.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com