FR NL
Abellio train

NS verkoopt Duitse dochteronderneming Abellio

NS verkoopt haar verliesgevende dochteronderneming Abellio Duitsland aan het Duitse spoorbedrijf BeNEX, maakte het spoorbedrijf dinsdag bekend. Hiermee beëindigt NS haar laatste activiteiten in het buitenland. Het bedrijf wil zich volledig richten op de Nederlandse reiziger, zowel voor binnenlands als internationaal treinverkeer.

“NS heeft enkele jaren geleden besloten dat buitenlandse activiteiten niet langer tot de kernactiviteiten behoren. In lijn hiermee is vorig jaar de Britse NS-dochter Abellio UK verkocht aan Brits management”, meldt het vervoersbedrijf. “Met de verkoop van de Duitse activiteiten beëindigt NS na ruim twintig jaar haar activiteiten in het buitenland.”

Met de verkoop van Abellio UK kwam er een einde aan de aanwezigheid van NS in Groot-Brittannië, waar het bedrijf sinds 2003 actief was. Het spoorwegbedrijf verklaarde destijds dat deze verkoop los stond van de activiteiten van Abellio in Duitsland. NS wilde daar nog wel aanwezig blijven omdat de activiteiten “strategisch belangrijk” waren en bijdroegen aan grensoverschrijdend verkeer van Nederlandse reizigers naar Duitsland.

260 miljoen euro verlies

In de tijd dat NS eigenaar was van Abellio, bedroeg de financiële impact van Abellio UK (positief) en Abellio Duitsland (negatief) over 20 jaar in totaal ongeveer 260 miljoen euro (negatief). Dit betekent dat de activiteiten in het buitenland resulteerden in een verlies van 260 miljoen euro. Zelfs als de resultaten van het winstgevende deel in het Verenigd Koninkrijk worden meegerekend.

Zowel de financiële administratie als de operationele activiteiten van Abellio in het buitenland en NS op het Nederlandse hoofdrailnet (HRN) staan los van elkaar. Daarom heeft het vertrek van NS uit Duitsland geen gevolgen voor Nederlandse reizigers, meldt NS.

Drie concessies

Abellio Duitsland exploiteert momenteel drie spoorconcessies in acht deelstaten. Daarnaast is Abellio in Duitsland eigenaar van het schoonmaak- en beveiligingsbedrijf PTS. Abellio had in 2023 een omzet van ruim 400 miljoen euro en ruim 1600 medewerkers. Het hoofdkantoor van Abellio Duitsland is gevestigd in Berlijn.

De aandeelhouder van NS, het ministerie van Financiën, heeft de verkoop van Abellio Duitsland goedgekeurd. Regionale concessieautoriteiten en overheden moeten de overdracht nog formeel goedkeuren. Vervolgens zal de overdracht naar verwachting in de tweede helft van het jaar worden afgerond. Een verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com