FR NL
GDL and DB have reached an agreement, putting an end to a series of rail strikes in Germany

GDL en DB bereiken collectief akkoord

Na vijf maanden dialoog hebben de Duitse vakbond van machinisten (GDL) en Deutsche Bahn op 26 maart 2024 in Berlijn een collectieve overeenkomst bereikt. De overeenkomst wordt met terugwerkende kracht ingevoerd vanaf 1 november 2023 en loopt tot 31 december 2025. De GDL was ook in staat om alle tegeneisen van DB af te weren.

Na afloop van dit contract in december 2025 is er een onderhandelingsperiode van twee maanden tot februari 2026, waarin stakingen verboden zijn. Daarnaast zullen de arbitragemethoden, waaronder de inzet van moderatoren, worden vastgesteld voor aanvang van de onderhandelingen.

Belangrijkste overeenkomsten

Ten eerste komt er een maandelijkse salarisverhoging, met een vaste verhoging van 210 euro die ingaat op 1 augustus 2024, gevolgd door een extra verhoging van 210 euro in april 2025. Deze verhoging geldt voor alle algemene maandsalaristabellen. Bovendien zullen de toelagen voor leerlingen en studenten voor de helft worden verhoogd, tegelijk met de salarisaanpassingen.

Dynamische toelagen zullen ook met telkens vier procent worden verhoogd vanaf 1 augustus 2024 en 1 april 2025. Daarnaast wordt een inflatiecompensatiepremie (IAP) toegekend van 2.850 euro (evenredig voor deeltijdwerkers) en 1.425 euro voor leerlingen en duale studenten.

Een overgang naar een vijfdaagse werkweek zal worden ingevoerd, samen met een beperking van de werkfasen tot maximaal 120 uur, met ingang van 1 januari 2025. Bovendien wordt de relevante referentiearbeidstijd voor werknemers in ploegendienst van 2026 tot 2029 geleidelijk met drie uur verminderd, zonder evenredige loonsverlaging.

Het akkoord omvat ook een subsidie van 12,25 euro per maand voor het Duitsland Ticket. Bovendien wordt de werkingssfeer van de GDL-cao’s niet uitgebreid tot InfraGO AG en RegioNetz Infrastruktur GmbH.

Wat betreft de speciale deeltijdregelingen voor ouderen, deze zullen verder worden uitgebreid vanaf de leeftijd van 59 jaar, waarbij de nagestreefde arbeidsduur zal worden vastgesteld op 1.607 uur. De toegangsleeftijd blijft 59 jaar in 2024 en zal geleidelijk met een half jaar per jaar stijgen tot 2030.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com