FR NL
Night being tested in Austria

330 nieuwe ÖBB treinen op de rails na update dienstregeling

Als antwoord op de toegenomen vraag van passagiers heeft ÖBB geïnvesteerd in 330 nieuwe treinen, met in totaal 100.000 extra zitplaatsen die de komende jaren beschikbaar zullen komen. Dit vertegenwoordigt een investering van ongeveer 6,1 miljard euro door de Oostenrijkse exploitant in rollend materieel tegen 2030. Er zijn ook 33 nieuwe Nightjets met zeven wagons besteld. De eerste treinen zullen al op 10 december 2023 in dienst worden genomen op de routes van Wenen en Innsbruck naar Hamburg. Op diezelfde datum wordt in Oostenrijk een nieuwe dienstregeling ingevoerd.

“Internationaal versterken we ons aanbod met extra langeafstandsverbindingen, onder andere naar Duitsland, Slovenië, Polen en Frankrijk. In Oostenrijk kunnen passagiers talrijke vernieuwingen verwachten in de dienstregeling van 2024 en een aanzienlijke toename van ongeveer 4,5 miljoen extra dienstkilometers in lokale en regionale diensten,” verklaarde Andreas Matthä, CEO van ÖBB, in een persbericht.

Nieuwe generatie Railjets

De nieuwe generatie Railjets – de hogesnelheidstreinen van ÖBB – nadert zijn voltooiing en zal vanaf het voorjaar van 2024 het passagierscomfort op de Brennerroute (München-Innsbruck-Bolzano-Verona) verbeteren. Nog eens 27 nieuwe rijtuigen zullen tegen 2025 worden ingezet in het verkeer binnen de Alpen. ÖBB heeft onlangs een bestelling geplaatst voor 14 Railjet dubbeldekstreinen, die vanaf 2026 meer zitplaatsen zullen bieden. De bestaande Railjets zullen in 2024 worden gemoderniseerd. In het kader van dit programma worden alle 60 bestaande Railjet-treinstellen opgewaardeerd op het gebied van ontwerp, interieur, technologie en telematica.

ÖBB koopt nog eens 47 Cityjet dubbeldekstreinen van Stadler, met een totale investering van ongeveer 743 miljoen euro. Dit brengt het totale aantal nieuwe Cityjet dubbeldekstreinen op 109, waarbij de eerste diensten in de oostelijke regio in 2026 zullen beginnen. Om bij te dragen aan de decarbonisatie heeft ÖBB onlangs een bestelling geplaatst voor 16 treinen die op batterijen rijden. Deze treinen zullen vanaf 2028 de dieseldiensten op de Kamptalbahn vervangen.

ÖBB dienstregelingwijzigingen

In het komende dienstregelingsjaar worden de provinciehoofdsteden verbonden door nieuwe dagelijkse avonddiensten van Wenen naar Salzburg en een nieuw paar rechtstreekse treinen tussen Graz en Linz. Daarnaast komen er meer langeafstandsverbindingen tussen Innsbruck en Bregenz. De diensten op het traject Wenen-Villach-Lienz worden uitgebreid met extra rechtstreekse treinen, een geoptimaliseerde ochtend- en avonddienstregeling en individuele extra treinen in het weekend. De weekendverbindingen op de route Wenen-Salzburg-Zell am See-Kitzbühel-Wörgl worden ook verbeterd.

In 2024 wil ÖBB de lokale en regionale diensten uitbreiden, wat zal leiden tot een toename van ongeveer 4,5 miljoen dienstkilometers. De oostelijke regio krijgt een toename van 2,9 miljoen dienstkilometers, inclusief de introductie van een nieuwe CJX-lijn tussen Wenen Hbf – Baden bei Wien – Wiener Neustadt, een nieuwe halfuurdienst voor de binnenste Westbahn-lijn (Wenen – St. Pölten) en een hogere frequentie voor de REX 4 tussen Wenen Franz-Josefs-Bahnhof en Krems.

Tirol krijgt te maken met een nieuw lokaal vervoersconcept met verhoogde frequenties, uitbreidingen, een nieuwe nacht-S-Bahn en herziene dienstregelingen. In Zuid-Oostenrijk wordt het Karinthische deel van de Koralm-spoorlijn, inclusief de aanvoerlijn Wolfsberg – St. Paul im Lavanttal, in gebruik genomen. Dit zorgt voor verbeteringen zoals snellere reistijden, een uurfrequentie in het weekend voor de voorstadspoorlijn Wolfsberg – Klagenfurt en extra REX-verbindingen tijdens de spits. Daarnaast zal een nieuwe Postbus-shuttledienst vanaf 11 december 2023 in Bleiburg de flexibele mobiliteit buiten de reguliere dienstregelingen in Karinthië verbeteren.

33 nieuwe nachtjets

Volgende maand worden de nieuwe generatie ‘Viaggio Next Leve’l nachtrijtuigen in Oostenrijk in gebruik genomen. De nieuwe nachtrijtuigen, ontwikkeld door Siemens Mobility, zijn geproduceerd in Wenen, terwijl de draaistellen en wielstellen uit Graz komen. De vloot van zeven wagons is goedgekeurd voor Oostenrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland en Nederland en kan een maximumsnelheid van 230 kilometer per uur bereiken.

Elke treinset bestaat uit een stuurstandrijtuig (zitrijtuig), een multifunctioneel rijtuig (zitrijtuig met compartiment voor mensen met beperkte mobiliteit en een multifunctionele zone), drie couchetterijtuigen (met 4-persoonscoupés en minicabines) en twee slaaprijtuigen. Alle coupés zijn voorzien van een eigen toilet en douche. Deze configuratie biedt plaats aan maximaal 254 zitplaatsen in één set. De treinen hebben verschillende nieuwe functies, zoals individuele slaapplaatsen in pod-stijl voor soloreizigers, naast de traditionele couchettes en slaapwagons.

Nieuwe dienstregeling Nightjet

ÖBB gaat twee nieuwe Nightjet-lijnen introduceren die Berlijn met Parijs en Berlijn met Brussel verbinden. In eerste instantie zullen deze diensten drie keer per week rijden, met plannen om vanaf oktober 2024 uit te breiden naar dagelijkse diensten. Daarnaast zal de Nightjet van Wenen naar Parijs (NJ 468/469) en Wenen naar Brussel (NJ 40468/40425) vanaf dezelfde datum dagelijks gaan rijden. Ondertussen krijgt de EuroNight 406/407 route een opknapbeurt, nu van München, Salzburg, Linz, Wenen, Krakau en Warschau, met een directe verbinding van Salzburg en Linz naar de hoofdstad van Polen.

Bovendien wordt de NJ 456/457-route van Graz naar Wenen naar Berlijn geoptimaliseerd met stops in Břeclav, Praag en Dresden. Voor reizigers met bestemmingen buiten het bereik van nachttreinen breidt ÖBB haar netwerk uit door treinen en vluchten naadloos op elkaar aan te laten sluiten. De luchthaven van Wenen zal als hub dienen en luchtreizigers betere verbindingen bieden door de uitbreiding van bestaande treinen.

Nightjet testen op de Westbahn

PJM kreeg de algehele goedkeuring in samenwerking met ÖBB, als het enige testcentrum in Oostenrijk dat erkend is op het gebied van aerodynamica. Als erkend testlaboratorium was het Oostenrijkse bedrijf verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de meetwielstellen en voor de goedkeuringstests op het gebied van loopgedrag, vermoeiingssterkte, akoestiek en aerodynamica.

De aerodynamische voertuigtests werden uitgevoerd bij snelheden van meer dan 200 kilometer per uur in de tunnel en 230 kilometer per uur op een open baan. De naleving van de toegestane aerodynamische spanningen werd gecontroleerd op het perron, op het open spoor en in tunnels. De vereiste randvoorwaarden in Oostenrijk kunnen momenteel alleen worden gerealiseerd op de Westbahn-lijn en daarom vonden de testritten plaats tussen Wenen en Linz. Voorbereiding was vooraf nodig om de strakke dienstregeling van de druk gebruikte lijn niet te verstoren.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com