FR NL
Stadler EURO9000

Stadler hybride locomotief goedgekeurd in België en Nederland

De EURO9000-locomotief van Stadler, een hybride locomotief met 6 assen, heeft groen licht gekregen voor inzet in België en Nederland. Deze goedkeuring breidt de operationele voetafdruk van de locomotief uit, nadat deze al een vergunning had gekregen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Een exploitatievergunning voor Italië wordt verwacht in 2024.

De EURO9000-locomotief is een interoperabel ontwerp dat op maat is gemaakt voor internationale routes langs de belangrijkste Europese spoorwegcorridors en dat is ontwikkeld om de uitdagingen van het goederenvervoer per spoor aan te gaan. De locomotief kan met hoge snelheden rijden op de belangrijkste Europese corridors, gemengd verkeer aan en langere, zwaardere treinen trekken met één locomotief.

De EURO9000 heeft een vermogen van 9 MW, waardoor hij kan worden ingezet op geëlektrificeerde routes met zowel wisselstroom als gelijkstroom. Het modulaire hybride ontwerp maakt de installatie van maximaal drie verschillende aandrijfsystemen mogelijk (elektrisch, diesel en/of batterijaandrijving), waardoor het mogelijk is om op niet-geëlektrificeerde baanvakken te rijden.

Stadler EURO9000
Stadler EURO9000 (Foto: Stadler)

Interoperabiliteit binnen de EU

De EURO9000 voldoet aan de Technische Specificaties voor Interoperabiliteit (TSI) en zal worden uitgerust met verschillende landenpakketten met conventionele automatische treinbeveiligingssystemen en ETCS om naadloze grensoverschrijdende activiteiten mogelijk te maken. De standaardconfiguratie dekt Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Nederland en België, met twee prototypes die de afgelopen twee jaar met succes zijn getest in de laatste twee landen.

Het toestel is sinds maart 2023 beschikbaar voor gebruik in Duitsland en Oostenrijk. Op 2 november werd typegoedkeuring verleend voor Zwitserland en de recente goedkeuring voor België en Nederland is een nieuwe mijlpaal. Iñigo Parra, Executive Vice President van Stadler Division Spain, verklaarde: “De uitdagingen in verband met de interoperabiliteit van de Europese spoorwegnetten en de eisen van de Europese Unie om meer goederenvervoer over te hevelen naar het spoor hebben ons bij Stadler gemotiveerd om een van onze meest innovatieve producten te ontwikkelen – de EURO9000.”

European Loc Pool (ELP) is naar voren gekomen als de eerste klant en heeft 30 EURO9000 locomotieven besteld, waarvan er al zeven zijn geleverd en in bedrijf zijn. Daarnaast heeft Alpha Trains onlangs een bestelling geplaatst voor 12 EURO9000 locomotieven, waarvan de levering gepland staat voor 2025.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com