FR NL
Mock up of the future trams

Alstom levert trams voor het stadsgewest Lille

De Métropole Européenne de Lille (MEL) heeft Alstom geselecteerd om nieuwe trams te leveren voor Lijn R en Lijn T van het tramnet van Lille dat Lille, Roubaix en Tourcoing met elkaar verbindt. De historische ‘Mongy’-lijn, genoemd naar ingenieur Alfred Mongy die de interlokale lijnen aanlegde, zal worden vervangen door nieuw rollend materieel om het openbaar vervoer in de regio te verbeteren.

Het contract, met een waarde van 124 miljoen euro, omvat een eerste bestelling van 24 Citadis trams, met een optie om er nog eens zes aan toe te voegen. De eerste serie wordt naar verwachting begin 2026 geleverd en de ingebruikname staat gepland voor medio 2026.

De nieuwe trams hebben een lengte van 32,40 meter en een breedte van 2,40 meter, een metrische spoorbreedte en vier dubbele deuren aan elke kant voor het gemak van de passagiers bij het in- en uitstappen. De trams zijn ontworpen voor minimaal 196 passagiers en voldoen aan de wetgeving voor Personen met Beperkte Mobiliteit (PMR). Opvallende kenmerken zijn knoppen om de deur te openen op de juiste hoogte, bredere stoelen en speciale ruimtes voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Veiligheid en duurzaamheid

De Citadis trams zijn uitgerust met airconditioning, een dynamisch passagiersinformatiesysteem en een videobeveiligingssysteem. Volgens Alstom zijn de trams ontworpen met 95 procent recyclebaarheid en 99 procent herbruikbaarheid. De fabrikant claimt ook een energiezuinig ontwerp met nieuwe motorisering, effectief temperatuurbeheer en LED-verlichting.

Om de stilstandtijd te minimaliseren en de beschikbaarheid te optimaliseren, zijn de trams ook ontworpen met het oog op onderhoud. Een kleiner aantal referenties van reserveonderdelen, verbeterde toegankelijkheid van onderdelen en gedistribueerde sensoren voor diagnose van apparatuur op afstand dragen bij aan een “efficiënte bediening voor de operator”, aldus Alstom. De bijdrage van het bedrijf aan het contract voor de tram in Lille omvat meerdere vestigingen in Frankrijk, waaronder La Rochelle voor ontwerp en assemblage, Villeurbanne voor boordelektronica en cyberbeveiliging, en Aix-en-Provence voor tachocentra.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com