FR NL

Ferrovie della Calabria bestelt nog drie Stadler smalspoortreinen op waterstof

De Italiaanse spoorwegmaatschappij Ferrovie della Calabria (FdC) heeft onlangs een overeenkomst gesloten voor de aanschaf van drie nieuwe smalspoortreinen op waterstof. De inzet van deze treinen zal naar verwachting in 2026 beginnen.

Deze ontwikkeling is in lijn met het overkoepelende kader dat in 2023 is opgesteld en waarin de aankoop van maximaal 15 waterstoftreinen is gepland voor regionale en lokale vervoersnetwerken in de regio Calabrië. Ernesto Ferraro, CEO van FdC, benadrukte in een persbericht dat de aankoop van deze waterstoftreinen past in de bredere strategie van FdC om in de komende drie jaar een modern en duurzaam transportbedrijf te worden. Het bedrijf investeert ook meer dan 400 miljoen euro in verschillende ecologische transitieprojecten.

FdC en Stadler ondertekenden een tweede aanbesteding voor de levering van drie extra waterstoftreinen op maat van het smalspoornetwerk (950 mm). Deze treinen zullen vanaf 2026 ingezet worden op regionale en lokale vervoersroutes in Calabrië. Met name deze drie nieuwe aanwinsten ronden de FdC-vloot af die is beschreven in de raamovereenkomst, die formeel is ondertekend in juli 2023. De uitgebreide overeenkomst met Stadler omvat de levering en het onderhoud van in totaal 15 waterstoftreinen, waarbij de eerste bestelling zes eenheden omvat. Alle treinen, zowel de treinen die al in bestelling zijn als de nieuwe, zullen worden geproduceerd in het hoofdkantoor van Stadler in Bussnang, Zwitserland.

Wat de specificaties betreft, bestaan de nieuw bestelde smalspoortreinen op waterstof uit twee passagiersrijtuigen en een stroomconvertor. Deze lichtgewicht auto’s met een aluminium structuur zijn bedoeld om de energie-efficiëntie te verbeteren, waarbij de stroomconvertor brandstofcellen, waterstoftanks en andere technische apparatuur bevat. De treinen bieden in totaal 89 zitplaatsen per voertuig en bieden plaats aan 155 passagiers. De toegankelijkheid is een prioriteit voor deze treinen, met een lage instap voor passagiers met beperkte mobiliteit en speciale ruimtes voor kinderwagens en fietsen. De treinen hebben ook een PRM-toilet dat voldoet aan de TSI-normen.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com