FR NL

Stadler levert 20 treinen aan Saoedi-Arabië

Saudi Arabia Railways (SAR) en Stadler hebben een overeenkomst gesloten voor de aanschaf en het onderhoud van 10+10 passagierstreinen van de volgende generatie om het groeiende spoorwegnet van het Koninkrijk Saudi-Arabië te versterken.

Na een internationale aanbestedingsprocedure in 2022 en de selectie van Stadler als voorkeursgegadigde in 2023, is dit contract de eerste stap van het bedrijf op de ontluikende spoorwegmarkt van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC). Het leveringscontract omvat een basisovereenkomst voor tien treinstellen, met een optie voor nog eens tien, en een onderhoudscontract voor tien jaar, inclusief volledige onderhoudsondersteuning en reserveonderdelen. Met een waarde van ongeveer 600 miljoen Zwitserse frank (meer dan 640 miljoen euro) markeren deze contracten het debuut van Stadler in de zich snel ontwikkelende spoorwegmarkt van de GCC-regio.

De treinstellen voldoen aan de nieuwste Europese en internationale normen en zijn op maat gemaakt om bestand te zijn tegen de klimatologische en omgevingsomstandigheden die uniek zijn voor Saoedi-Arabië. Elke zelfrijdende trein heeft een lengte van ongeveer 175 meter en twee onafhankelijke dieselelektrische krachtvoertuigen die voldoen aan de Europese emissienormen fase V en plaats bieden aan ongeveer 320 passagiers.

VISIE 2030 Saudi-Arabië Spoorwegen

Het doel van Saoedi-Arabië is om verbindingen tot stand te brengen tussen de havens aan de Rode Zee en de Arabische Golf en tegelijkertijd het spoorwegnet uit te breiden met 8000 kilometer door het hele land. Dit initiatief, dat minister Khalid al-Falih in januari vorig jaar aankondigde, zou het bestaande netwerk van het koninkrijk meer dan verdubbelen. Het land heeft ook als doel om de jaarlijkse passagierscapaciteit te verhogen naar 3 miljoen per jaar.

Ingenieur Saleh bin Nasser Al-Jasser, minister van Transport en Logistieke Diensten en voorzitter van de Raad van Bestuur van SAR, ging nader in op het belang van deze aanwinsten om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar passagiersdiensten van East Train. Al-Jasser benadrukte de afstemming op de Nationale Transport en Logistiek Strategie (NTLS) en Saudi Vision 2030, en anticipeerde op de bijdrage van de treinen aan het verbeteren van de economische connectiviteit en de kwaliteit van leven.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com