FR NL
The new Stadler BEMU rolling stock for Metro, in Chicago, Illinois, USA.

Stadler gaat batterij-elektrische treinen leveren aan Chicago

Metra in Chicago wordt een pionier op het gebied van emissievrij spoorvervoer met de introductie van de eerste batterij-elektrische treinen van Stadler. Volgens de overeenkomst tussen Metra en Stadler zullen 16 batterij-elektrische treinen worden geleverd, met een eerste bestelling van acht tweewagenstellen.

De raad van bestuur van Metra keurde een overeenkomst van 154 miljoen dollar (142 miljoen euro) goed voor acht zero-emissie treinen met twee wagons van Stadler U.S. uit Salt Lake City, Utah. Metra heeft ook de optie om nog eens acht tweewagenstellen en maximaal 32 ongemotoriseerde aanhangrijtuigen te kopen, zodat er treinen met drie of vier wagons kunnen worden gevormd.

Deze treinstellen, deels gefinancierd door een federale subsidie, bieden plaats aan 112 passagiers per set van twee wagons. De Battery Electric Multiple Unit (BEMU) treinstellen zijn ontworpen om te voldoen aan de hoogste normen van toegankelijkheid, inclusief naleving van de Americans with Disabilities Act (ADA) en de voorschriften van de Federal Railroad Administration (FRA).

Om ervoor te zorgen dat de treinen optimaal presteren in de strenge winterse omstandigheden van Chicago, worden ze uitgerust met geavanceerde voorzieningen zoals efficiënte airconditioning, vloerverwarming in de instapruimtes en robuuste isolatie om kritieke onderdelen te beschermen. In overeenstemming met de Buy America Act worden de treinen bovendien in eigen land gebouwd, wat de lokale productie en werkgelegenheid bevordert.

Schonere lucht

“Deze gunning betekent een monumentale sprong voorwaarts voor de transportinfrastructuur van Chicago”, aldus een woordvoerder van Metra. “Door emissievrije technologie te omarmen en onze treinvloot te moderniseren, geven we vorm aan een duurzamer en efficiënter stedelijk transportnetwerk voor de toekomst.” Metra kan nu een aantal van zijn oudste treinstellen en “meest vervuilende” diesellocomotieven buiten dienst stellen en tonnen koolstofuitstoot elimineren, aldus het bedrijf in een persbericht.

De inzet van deze nieuwe treinstellen op de Beverly Branch van de Rock Island Line zal tastbare voordelen opleveren voor de gemeenschappen aan de zuidkant van Chicago en aangrenzende voorsteden. Deze treinstellen, die naar verwachting in 2027-2028 in gebruik zullen worden genomen, zullen niet alleen de uitstoot verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren, maar ook de hele dag door een frequentere dienst bieden die tegemoet komt aan de uiteenlopende behoeften van passagiers in de regio.

Metra kreeg een federale subsidie van 169,3 miljoen dollar (156 miljoen euro) van het Congestion Mitigation and Air Quality Improvement (CMAQ) programma voor de aankoop van de treinstellen. Met deze subsidie worden de basisbestelling en een deel van de optionele toevoegingen gefinancierd.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com