FR NL
View of the Spree and Berlin Central Station in the East regional area

Deutsche Bahn ICE 4-vloot nu compleet

Deutsche Bahn (DB) kondigt de succesvolle voltooiing van haar ICE 4-vloot aan met de tijdige aflevering van haar 137e trein, genaamd “Spree”, vandaag op het Centraal Station van Berlijn.

Het evenement werd bijgewoond door belangrijke belanghebbenden, waaronder Richard Lutz, voorzitter van de raad van bestuur van DB, Volker Wissing, federaal minister voor Digital en Transport, Manja Schreiner, senator voor Mobiliteit, Transport, Klimaatbescherming en Milieu van de deelstaat Berlijn, Michael Peterson, DB-bestuurslid voor langeafstandsreizigersvervoer, en Roland Busch, CEO van Siemens AG.

Verbetering van capaciteit en punctualiteit

De doopceremonie markeerde een belangrijke mijlpaal voor DB en Siemens Mobility, de fabrikant die sinds 2016 verantwoordelijk is voor de levering van 137 treinen. De ICE 4-vloot, bestaande uit meer dan 1.500 wagons en ongeveer 105.000 zitplaatsen in drie verschillende varianten, vormt het hoogtepunt van een groot inkoopprogramma voor DB. Met de voltooiing van de ICE 4-vloot beschikt DB nu over de modernste en meest uitgebreide ICE-vloot in de geschiedenis van DB, met meer dan 400 treinen in bedrijf, aldus DB.

The last DB ICE 4 leaving the Siemens Mobility testing and validation center
De laatste DB ICE 4 verlaat in februari 2024 het test- en validatiecentrum van Siemens Mobility (Foto: Siemens Mobility op LinkedIn)

Richard Lutz, CEO van Deutsche Bahn benadrukte dit door in een persbericht te stellen: “Siemens en DB hebben op tijd geleverd. Uitbreiding van de vloot is een centrale hefboom voor het bereiken van de doelen van onze Strong Rail-strategie: Ons doel is om de vervoersprestaties in het langeafstandsreizigersvervoer per spoor te verdubbelen. Want wie met de trein reist, beschermt het klimaat. We hebben alleen al in de 137 ICE 4-treinen zes miljard euro geïnvesteerd. Ook in 2024 zullen we elke drie weken een nieuwe ICE op de rails zetten voor onze passagiers.”

Daarnaast verklaarde Volker Wissing, minister van Digitale Zaken en Verkeer: “De mensen in ons land verwachten terecht dat er zo snel mogelijk weer betrouwbare en punctuele treinen rijden. De modernisering van de vloot is een essentieel element om verstoringen tot een minimum te beperken. Tegen 2030 zal ongeveer 12 miljard euro in nieuwe langeafstandstreinen vloeien, zal de ICE-vloot groeien tot 450 ICE-treinen en zal de gemiddelde leeftijd van ICE- en intercitytreinen dalen van 18 jaar vandaag tot 12 jaar.”

Duurzaamheid

Driver in cab looking towards bridge
DB treinbestuurder in ICE4 cabine (Foto: Deutsche Bahn)

Volgens Roland Busch, CEO van Siemens: “Als langste trein in de ICE-vloot heeft hij ongeveer 25 procent meer zitplaatsen, en omdat hij lichter en aerodynamischer is, heeft hij 30 procent minder energie nodig dan vorige modellen. Elke trein vervangt 20.000 auto’s tijdens zijn levensduur en bespaart tot 400.000 ton CO2. Elke ICE-trein op het traject is goed voor het klimaat, de mobiliteit en Duitsland als vestigingsplaats.”

Manja Schreiner, senator voor Mobiliteit, Transport, Klimaatbescherming en Milieu voor de deelstaat Berlijn: “Als de decarbonisatie van de transportsector een kaartspel zou zijn, dan zou de ICE 4, waarvan de vloot in totaal 105.000 zitplaatsen heeft, kunnen worden omschreven als de troefkaart.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com