Een van de veiligste netwerken van Europa

Zwitserland: Spoorwegmedewerkers ‘ernstig gewond’ nadat locomotief botst met spoorgraafmachine bij St. Gallen

Switzerland might be one of Europe's safest countries for rail accidents, but they still happen.
Switzerland might be one of Europe's safest countries for rail accidents, but they still happen.

Bij een botsing tussen een locomotief van een hoofdspoorlijn en een graafmachine tijdens nachtelijke spoorwerkzaamheden in het oosten van St. Gallen, Zwitserland, zijn twee mannen “ernstig gewond” geraakt en zijn de treindiensten in de hele regio verstoord.

Het ongeluk, dat maandag kort na 2 uur ’s nachts plaatsvond, heeft het treinverkeer op de drukke corridor St. Gallen-Rorschach stilgelegd en een uitgebreide nood- en hersteloperatie op gang gebracht.

Volgens een verklaring van de stad St. Gallen vond het incident plaats in de buurt van Heiligkreuz tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden.

Een 29-jarige en een 40-jarige spoorwerker raakten volgens SBB“ernstig gewond bij de botsing en moesten door hulpdiensten worden gered voordat ze naar het ziekenhuis werden vervoerd.

De 60-jarige machinist werd ook naar het ziekenhuis gebracht voor evaluatie, hoewel zijn verwondingen niet als levensbedreigend werden gemeld.

Grote hulpverlening

Bij de hulpverlening waren de brandweer van St. Gallen, drie ambulances, twee noodartsen, een brandweer- en reddingstrein van de Zwitserse exploitant SBB en het psychologische eerstehulpteam van SBB betrokken.

Twee spoorwegmedewerkers raakten gewond.

De oorzaak van de botsing wordt nu onderzocht door de Zwitserse Onderzoeksraad voor Ongevallen (SUST).

Op beelden van de plaats van de botsing is te zien dat het dak van de locomotief door de kracht van de botsing naar achteren is gescheurd en gedeeltelijk is ingestort, waardoor het cabinegedeelte zichtbaar is verminkt.

Bergingsploegen gebruiken een kraan om de beschadigde voertuigen te verwijderen en het spoor te repareren, wat naar verwachting tot dinsdagmiddag zal duren.

Diensten onderbroken, vervangende bussen ingezet

SBB heeft de diensten op de lijn tussen St. Gallen en Rorschach, evenals naar Goldach en Wittenbach/Romanshorn opgeschort en heeft vervangende bussen ingezet op belangrijke trajecten.

Hoewel sommige diensten – zoals de S1 en RE1 naar Wittenbach en Romanshorn – halverwege de ochtend zijn hervat, worden er nog steeds vertragingen en uitval verwacht.

Zeven noodbuslijnen rijden nu met tussenpozen van 20 minuten tussen St. Gallen, Rorschach en Goldach, maar spoorwegbeambten waarschuwen voor beperkte capaciteit en hebben passagiers gevraagd om niet-essentiële reizen uit te stellen indien mogelijk.

SBB heeft de dienst opgeschort op de lijn tussen St. Gallen en Rorschach, evenals naar Goldach en Wittenbach/Romanshorn. © SBB

SBB zei in een verklaring dat het enkelsporige treinverkeer kan worden hervat nadat het vrijmaken van het spoor is voltooid, hoewel het herstel van de volledige dienstverlening meer tijd in beslag zal nemen.

Zwitserland een van Europa’s meest betrouwbare netwerken

Het incident heeft nieuwe vragen opgeroepen over de veiligheidsprocedures op de bouwplaats en de coördinatie van de bewegingen van het materieel tijdens nachtelijke werkzaamheden in een van de veiligste spoornetwerken in Europa.

Ondanks het feit dat Zwitserland een van de drukste spoorwegnetten van Europa heeft in termen van ritten per hoofd van de bevolking, heeft het een van de veiligste systemen van het continent, dankzij de strenge veiligheidscultuur, waaronder geavanceerde signalering, frequente infrastructuurinspecties en strenge controles van spoorwegovergangen.

Volgens een spoorwegveiligheidsrapport uit 2023 heeft het land slechts 52 spoorwegongevallen geregistreerd, waarbij 10 doden en 43 zwaargewonden vielen – bij geen van de dodelijke slachtoffers waren passagiers betrokken. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van het begin van de jaren 2000, toen het jaarlijkse aantal dodelijke slachtoffers vaak twee tot vier keer hoger lag.

Toch gebeuren er af en toe ernstige ongevallen: de botsing in Bürglen in 2023, waarbij twee spoorwegmedewerkers om het leven kwamen, en de botsing bij Andermatt in 2022, waarbij meer dan een dozijn passagiers gewond raakten, herinneren ons eraan dat zelfs de veiligste netwerken niet immuun zijn voor tragedies.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit de oorspronkelijke taal naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com