Nederlandse railinfrabeheerder ProRail moet miljoenen bezuinigen, noemt het ‘onacceptabel’

Spoorbeheerder ProRail moet vanaf 2030 structureel 13 miljoen euro minder uitgeven aan het spoor. Dit is het gevolg van de wens van het kabinet om te bezuinigen. De directie van ProRail noemt de bezuiniging “zuur”, vooral omdat er nu al bijna 20 miljoen euro wordt bezuinigd op de organisatie.
Woordvoerder Martijn de Graaf van ProRail bevestigde de bezuinigingen tegenover zusterblad SpoorPro. Een structurele bezuiniging van 13 miljoen euro komt neer op 6 procent van de bedrijfskosten van ProRail. Dit gaat waarschijnlijk ten koste van het spoor.
Volgens woordvoerder De Graaf komt de bezuiniging voort uit de wens van het kabinet om te besparen op de ambtelijke kosten. Dat vindt ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verantwoordelijk voor de spoorbeheerder. “Het ministerie zal deze bezuiniging doorberekenen aan haar uitvoeringsinstanties en ook aan ProRail”, zegt De Graaf.
‘Dat kan niet nog een keer’
De bezuinigingen zouden ten koste gaan van de eigen organisatie. Maar ProRail bezuinigt nu al 19,6 miljoen euro, zoals is afgesproken in het Basis Kwaliteitsniveau Spoor (BKN spoor), een afspraak tussen de spoorvervoerder en de overheid over wat absoluut noodzakelijk is om het spoor goed te laten functioneren.
Er wordt niet alleen bezuinigd op het aantal werknemers, waarbij 100 banen verdwijnen, maar bijvoorbeeld ook op de verwarming van wissels, zoals ProRail eind vorig jaar al aankondigde. In totaal zijn er 16 maatregelen vastgesteld, liet de woordvoerder van het bedrijf weten, waaronder het samenvoegen van regio’s in de organisatiestructuur om geld te besparen.
“We hebben gezegd dat we naast de 19,6 miljoen die we al uit onze organisatie halen, niet meer kunnen doen”, zegt De Graaf. “Dus het geld zal ergens anders vandaan moeten komen.” De voorlopige conclusie is dat de kwaliteit van de rails en uiteindelijk de treinreizigers eronder zullen moeten lijden: het geld zou bespaard kunnen worden door onderhoud en projecten uit te stellen, met alle gevolgen van dien.
“Besparingen doen altijd pijn”, zegt financieel directeur Mirjam Van Velthuizen van ProRail tegen NRC, maar tegelijkertijd ziet ze de noodzaak van de maatregelen in het BKN. De nieuwe tegenvaller in 2030 vindt ze daarentegen onacceptabel, zei ze tegen de krant: “We hebben net het absolute minimum vastgesteld, dat kun je niet nog een keer doen.”
Ministerie en ProRail in gesprek
In een reactie zei een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur dat het “vooral de ministeries zelf zijn die de gevolgen van de kabinetsbezuinigingen zullen voelen”. “De uitvoering wordt weliswaar ontzien, maar kan niet helemaal ontzien worden. Daarom heeft ProRail een taakstelling (bezuiniging) die oploopt tot 2,5 procent van de kosten van het apparaat vanaf 2029.” De woordvoerder benadrukt dat ProRail wordt gefinancierd uit publieke middelen.
Volgens de persvoorlichter is het ministerie in gesprek met ProRail over hoe om te gaan met de bezuiniging en de gevolgen daarvan. “Dit omdat het belangrijk is om eventuele nadelige gevolgen van een taakstelling voor de dienst tot een minimum te beperken.” Daarbij wil het ministerie de ‘efficiëntie’ van de organisatie verhogen en bijdragen aan het “betaalbaar houden van het spoor”.
Lees meer:
- NL: ‘Volle kracht op HSL pas na 2030’, zegt CEO ProRail
- Nederland lanceert ETCS-subsidie voor goederenlocomotieven
- Vijfjarige transformatie Amsterdam Centraal gaat volgende fase in