FR NL
The Italian Dolomites in winter

FS introduceert nieuwe “nachttrein als hotel” van Rome naar de Dolomieten

De Italiaanse spoorwegen FS lanceert volgende maand een nieuwe nachttrein van Rome naar de hoofdstad van de Dolomieten Cortina d’Ampezzo. Vanaf 15 december verwelkomt het reizigers aan boord van de onlangs gerenoveerde nachttrein Espresso Cadore dit winterseizoen, waarvoor de kaartjes deze week in de verkoop zijn gegaan.

FS noemt de nachttrein van Rome naar de Dolomieten een “langverwachte dienst die meer en meer toeristen wil aantrekken door hen aan te moedigen nachttreinen te kiezen voor hun vakantie”. De verbinding Rome – Cortina zal elk weekend rijden tussen 15 december 2023 en 25 februari 2024, met enkele extra ritten tijdens de kerstperiode 18 december – 3 januari.

Het Italiaanse staatsbedrijf FS Group creëerde een speciale nieuwe groepsmaatschappij gericht op toerisme, genaamd FS Treni Turistici Italiani, waaronder de nieuwe dienst wordt gelanceerd. Luigi Cantamessa, CEO van FS Treni Turistici Italiani, benadrukte het belang van “treinen als hotels om te laten zien dat een vakantie per trein begint op het moment dat de trein het station verlaat”. De nachttrein naar de ‘Koningin van de Dolomieten’ vertrekt om 21.40 uur vanaf Roma Termini en komt om 07.57 uur aan in Calalzo. Vanaf hier vertrekt een bus rechtstreeks vanaf het stationsgebied en bereikt het centrum van Cortina d’Ampezzo in 50 minuten. Tussenstops zijn in Orte, Orvieto, Treviso, Ponte nelle Alpi en Longarone-Zoldo.

Het bedrijf werkt ook aan extra nieuwe verbindingen, zoals die op de Ionische lijn van Taranto naar Reggio Calabria via Crotone en Catanzaro, en tussen Rome en Calabrië en Salento.

Gerenoveerde treinen

De treinen van FS Treni Turistici Italiani zijn gebouwd in Italië in de jaren 1980 en 1990, met gemoderniseerde interieurs en technologische apparatuur. De vloot bestaat uit meer dan 500 treinen van de FS Italian Foundation en nog eens 275 van Trenitalia. Het personeel bestaat uit ongeveer 500 mensen, waaronder machinisten, treinconducteurs en onderhoudspersoneel. De trein beschikt over een- of tweepersoons slaapcabines, die ook diner- en ontbijtservice in het ticket hebben, en 4- of 6-persoons couchettes die ook volledig voor groepsreizen kunnen worden gereserveerd. Het restaurant aan boord serveert producten die in Italië zijn gemaakt en heeft een barservice.

De trein heeft ook een speciale wagon voor het vervoer van bagage en bijvoorbeeld sportuitrusting voor een van de 12 skigebieden in de Dolomieten, evenals speciale ruimte voor fietsen. Tot 40 minuten voor vertrek is er toegang tot de trein, zodat passagiers hun bagage aan het treinpersoneel kunnen overhandigen.

The train also features a special bike compartment
De trein beschikt over een speciaal compartiment om fietsen te vervoeren (afbeelding: FS Italiane)

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com