FR NL
Representatives at signing ceremony

Servië en Noord-Macedonië ondertekenen memorandum voor hogesnelheidslijn

De transportministers van Servië en Noord-Macedonië hebben op 17 november in Belgrado een memorandum van overeenstemming ondertekend, waarmee ze hun toezegging bekrachtigen om het spoornetwerk dat de hoofdsteden Belgrado en Skopje met elkaar verbindt te upgraden naar hogesnelheidslijnen.

De overeenkomst werd formeel ondertekend door Goran Vesic, de Servische minister van Bouw, Transport en Infrastructuur, en Blagoj Bocvarski, de Noord-Macedonische minister van Transport en Communicatie. Bij de ondertekeningsceremonie waren ook de Servische premier Ana Brnabic en haar Noord-Macedonische tegenhanger, premier Dimitar Kovacevski aanwezig. Dit memorandum beschrijft de samenwerking tussen de twee naties om financiering van de Europese Unie te krijgen voor de gezamenlijke onderneming om een hogesnelheidsspoorlijn aan te leggen van Belgrado naar Skopje via Niš.

Het doel is om een aanzienlijke snelheidsverhoging mogelijk te maken door de bestaande lijn te moderniseren, met als doel een maximum van 200 kilometer per uur. Met deze verhoogde snelheid zal de reis tussen Belgrado en Niš naar verwachting worden teruggebracht tot slechts 1 uur en 15 minuten, in schril contrast met de huidige reisduur van 5,5 uur. Het omvangrijke moderniseringsinitiatief is toevertrouwd aan SRI, een naamloze vennootschap die is opgericht als exclusieve beheerder van de nationale spoorweginfrastructuur in Servië.

In een persbericht gaf de Servische premier Ana Brnabic uitdrukking aan Servië’s toewijding aan de ontwikkeling en verbetering van de spoorweginfrastructuur, waarbij ze verwees naar de aanzienlijke investeringen in de sector. Ze wees op de mijlpalen die zijn bereikt en op de succesvolle aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Belgrado en Novi Sad. Vooruitkijkend schetste Brnabic de komende doelstellingen, waarbij ze de voltooiing van het traject van Novi Sad naar Subotica en het traject van Belgrado naar de Hongaarse grens verwacht tegen 2024. Ze deelde ook de verwachtingen dat het Hongaarse deel tussen Boedapest en de Servische grens eind 2025 klaar zal zijn.

Corridor X

De Noord-Macedonische premier Kovacevski benadrukte dat de geplande spoorlijn naar verwachting de transportinfrastructuur zal versterken en de economische samenwerking tussen de deelnemende landen zal stimuleren. In dezelfde geest benadrukte de Servische premier Brnabic dat de uitwisseling van goederen tussen Servië en Noord-Macedonië een historisch hoogtepunt heeft bereikt, met een waarde van ongeveer 1,5 miljard euro in het afgelopen jaar. De voorgestelde spoorweg maakt deel uit van het grotere project Corridor X of Corridor 10, dat is ontworpen om een uitgebreid transportnetwerk op te zetten dat grote steden als Athene, Thessaloniki, Skopje, Nis, Belgrado, Zagreb, Ljubljana en Salzburg met elkaar verbindt.

Brnabic benadrukte de voortdurende inspanningen voor de modernisering van Corridor 10 en onderstreepte de toezegging om de spoorlijn tussen Belgrado en Nis te verbeteren. Ze benadrukte de recente besprekingen over het Skopje-traject, die hebben geleid tot de ondertekening van het memorandum van samenwerking, en schetste de toekomstplannen, waaronder de vorming van een werkgroep voor samenwerking en de formulering van een duidelijk actieplan. Brnabic bevestigde dat Servië wil blijven investeren in Corridor 10, die zich uitstrekt tot Skopje, en sprak de intentie uit om met Griekse partners samen te werken aan de ontwikkeling van de spoorlijn naar Thessaloniki en Athene, een vooruitzicht dat volgens haar “uiterst belangrijk is voor Servië”.

Premier Dimitar Kovacevski sloot zich aan bij de woorden van Brnabic en onderstreepte de gezamenlijke ambitie om een geheel nieuwe hogesnelheidsspoorlijn aan te leggen langs corridor 10, die Skopje verbindt met Thessaloniki in Griekenland en doorloopt naar Piraeus en Athene. Kovacevski gaf een beoogde commerciële snelheid van ten minste 160 kilometer per uur op voor deze beoogde spoorweg. In de eerste fase van dit omvangrijke spoorwegproject van 50 kilometer wordt prioriteit gegeven aan het traject Skopje-Nis-Belgrado, met een extra verlenging die Skopje verbindt met de internationale luchthaven van Skopje.

Europese Spoorwegcorridor 10 (Bron: Wikimedia)

Financiering

Terwijl bepaalde segmenten van Corridor X financiële steun hebben ontvangen van China en, historisch gezien, van Rusland, speelt de Europese Unie een beslissende rol in de financiering van het centrale deel van het netwerk. Het strategische perspectief van de Europese Commissie van enkele maanden geleden weerspiegelend, benadrukken EU-functionarissen dat het van het grootste belang is om hun uitbreidingsbeleid effectief te bevorderen. In deze context wordt de aanleg van vitale infrastructuur in de Westelijke Balkan beschouwd als een integraal onderdeel van de bredere doelstellingen van de EU.

Servië staat op het punt een aanzienlijke lening van 500 miljoen euro te krijgen van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO). Nadat de lening met succes de ‘concept review’-fase heeft doorlopen, doorloopt deze momenteel het ‘structure review’-proces, zoals geschetst door de EBWO. In afwachting van de voltooiing van deze fase en na ontvangst van de noodzakelijke goedkeuringen, kan het project worden voortgezet. De naderende deadline voor goedkeuring is gepland op 30 november.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com